Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




William Claxton overleden

De Amerikaanse fotograaf William Claxton, vooral bekend vanwege zijn fameuze portretten van jazzmusici is op 80-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed jongstleden zaterdag in het ziekenhuis van Los Angeles na ernstige hartproblemen.

Claxton, die geboren is in Pasadena, Californië, maakte in de vijftiger jaren voor het label Pacific Jazz foto's van prominente West-Coast jazzmusici als Gerry Mulligan, Shorty Rogers, Art Pepper en Chet Baker. Veel platenhoezen worden gesierd door zijn foto's. Door de jaren heen fotografeerde hij talloze jazzmusici uit de Verenigde Staten, waaronder grootheden als Dizzy Gillespie, Duke Ellington en Thelonious Monk. Zijn grote liefde was dus jazz, maar Claxton was tevens actief als modefotograaf, hetgeen hem ook in dit genre veel opdrachten opleverde.

Claxton schreef 13 boeken (zoals 'Claxography', 'Young Chet', 'Jazz Seen' en - onlangs uitgebracht met teksten van Joachim Berendt - het kloeke 'Jazz Life') en zijn foto's werden wereldwijd tentoongesteld. In 2003 won hij de Lucie Award voor muziekfotografie tijdens de uitreiking van de International Photography Awards.

Claxton noemde de fotografie 'jazz for the eyes', wat misschien wel één van de mooiste fotocitaten uit de geschiedenis genoemd mag worden.

Meer weten?
Klik hier voor een uitgebreide fotosite van William Claxton

(Jacques Los, 14.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.