Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Ornette Coleman naar Brussel

Op donderdag 30 oktober maakt de legendarische uitvinder van de free jazz een opmerkelijke comeback in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Hij treedt daar aan met zijn kwartet, dat verder bestaat uit Al McDowell (bas), Anthony Falanga (bas) en Dernardo Coleman (drums).

In 2006 bracht Coleman na tien jaar het album 'Sound Grammar' uit met een formatie met twee bassisten, Gregory Cohen en Tony Falanga, en met zijn zoon Denardo op drums. Voor die opname kreeg de saxofonist in 2007 de Pulitzerprijs voor muziek. In hetzelde jaar ontving hij ook een Grammy Award voor zijn hele carrière.

De 78-jarige Ornette Coleman is dan ook één van de laatste indrukwekkende figuren van een grote generatie jazzmusici. Het concert in Brussel wordt een unieke kans om deze levende legende, die nog zelden naar Europa komt, nog eens aan het werk te zien. Een buitenkans dus voor de liefhebbers van bluesy melodieën en zijn persoonlijke, energieke spel. Bijna 50 jaar geleden verbaasde hij de jazzwereld met een nieuwe jazztaal, free jazz, en maakte naam met opnamen als 'Something Else!', 'The Shape Of Jazz To Come', 'This Is Our Music', 'Free Jazz' en 'Change Of The Century', nu stuk voor stuk klassiekers.

In 2007 was hij te horen op Jazz Middelheim met nagenoeg dezelfde bezetting. Toen schreef Koen van Meel in zijn recensie: "...boven dit alles torende de altsaxsofonist - en occasioneel trompettist en violist - uit met thema's en improvisaties. Het resultaat was een fenomenale sound die nooit verpletterend werd, maar alle ruimte liet voor intrinsieke muzikaliteit; ondanks de gelaagdheid klonk de muziek uiterst homogeen, alsof een middelpuntzoekende kracht alles samenhield. Hoe groot de chaos ook mocht lijken, steeds wisten de muzikanten elkaar weer te vinden voor het hernemen van het thema of het beëindigen van een stuk."

"Zijn saxgeluid was onaantastbaar en alomtegenwoordig, ook wanneer hij heel lyrisch uit de hoek kwam. Hierdoor werd het publiek gedwongen mee te gaan in de aparte muziek van het ensemble. (...) Zo kreeg Jazz Middelheim 2007 de afsluiter die het verdiende: radicaal, muzikaal relevant en emotioneel geladen."

Dit concert zal te zijner tijd worden gerecenseerd op Draai om je oren.

Meer weten?
  • Klik hier voor de website van Ornette Coleman.
  • Klik hier voor reserveringen.

    (Cees van de Ven, 5.9.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.