Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten hanteert de botte bijl

De commissie muziek van het nieuwe Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten hakt met een megabotte bijl in op de 111 muziekensembles en -organisaties die een subsidieaanvraag voor een periode van vier jaar hebben ingediend. De ultieme kaalslag heeft thans plaatsgevonden. Dat kan ook niet anders in een tijd dat popularisering, populisme, verrechtsing en verbale verruwing (vgl. geenstijl.nl) tot de norm zijn geworden. Ook deze commissie ontkomt er niet aan. Het oordeel over deze commissie van componist Klaas de Vries liegt er dan ook niet om: "Vergeleken met de professionele mensen van de afgeserveerde ensembles kunnen de culturele ondernemers uit de commissie niet betrapt worden op enig noemenswaardige prestatie op het desbetreffende vakgebied."

59 Instellingen verliezen hun huidige structurele subsidie. Voor andere instellingen staat een substantiële subsidievermindering op stapel. Vooral in de sector muziek, waar de versnippering van structurele subsidies groot was, zijn veel aanvragen afgewezen en is sprake van forse kortingen.

Zowel in de jazz als klassieke en wereldmuziek sector is huis gehouden. Gekort is bijvoorbeeld op het Asko/Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor en geen subsidie is toegekend aan bijvoorbeeld het Aurelia Saxofoonkwartet, het Cello Octet Amsterdam, het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, het Doelen Ensemble en het Mondriaan kwartet.

In de jazzsector is het eveneens dramatisch. Wat te denken van de nul-toekenning van het Willem Breuker Kollektief, het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, I Compani en Trytone. Ook jazzconcerten-organisator (Jazz Impuls) Bob Hagen behoort tot de getroffenen. Nota bene heeft hij geheel belangeloos de oprichting van Jazz Impuls op poten gezet vanuit een noodkreet van de Raad van Cultuur in 2003 dat – ook al ingevolge een rigoureuze kaalslag – het aantal jazzpodia drastisch was verminderd. Hij heeft met behulp van een aantal fondsen talrijke jazzconcerten in theaters en schouwburgen gerealiseerd. Thans overweegt hij met zijn activiteiten te stoppen. Veel jazzmusici zullen daardoor een groot aantal optredens verliezen.

Nederland is trots op zijn worldwide imago: klompen, tulpen, molens, kaas, Rembrandt, Vermeer, de Deltawerken en Johan Cruyff. Laten we dan ook Willem Breuker niet vergeten. In alle uithoeken van de beschaafde wereld kennen ze hem. Het kan toch niet zo zijn dat hem subsidie wordt ontzegd.

Geen wonder dat gitarist Jan Kuiper van de Jungle Warriors (toepasselijk) ten strijde trekt. Hij is de initiator van de op maandag 25 augustus jl. gehouden bijeenkomst van al de gedupeerde ensembles om plannen te ontwikkelen deze desastreuze beslissingen aan te vechten.

Het fonds zal met de afgewezenen nog harde noten moeten kraken (en terecht). Het zou minister Plasterk – aimabele man met frivole hoed en van linkse signatuur – sieren actie te ondernemen en zich als fier 'staatsman' te manifesteren.

Klik hier voor adembenemende en warrige lectuur.

(Jacques Los, 26.8.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.