Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Bijzonder fotoboek: 'Jazz Lives'

"Voor je het weet blijven er alleen maar grafstenen over." Woorden van die strekking uitgesproken door fotograaf Jaap van de Klomp vormden het idee grafstenen van jazzgrootheden te fotograferen en daar een boek van te maken.

Via de website 'Find A Grave' werden veel graven opgespoord, vervolgens werd voor het idee een uitgever gevonden. Daarnaast werd medewerking van bijvoorbeeld het Institute Of Jazz Studies, de redactie van Down Beat, nabestaanden, Dan Morgenstern, Scott Yanow en vele anderen. Ook lukte het Van de Klomp financiële steun te krijgen om de diverse reizen naar de Verenigde Staten te maken. Al met al heeft hij duizenden kilometers gereden om de graven te vinden en te fotograferen. Het gehele project heeft zo'n drieëneenhalf jaar in beslag genomen.

Het resulteerde uiteindelijk in het indrukwekkende boek 'Jazz Lives'. Het boek is ingedeeld per instrument (trompet, piano, enzovoorts) en per pagina is het graf van de desbetreffende muzikant plus een relevante, actuele biografie (van de hand van Scott Yanow) geplaatst. Voor de sleutelfiguren in de jazz, zoals Louis Armstrong, Charlie Parker en John Coltrane, zijn twee pagina's beschikbaar met - als extra - foto's van befaamde fotografen als Francis Wolff, Jim Marshall, Chuck Stewart en Bill Gottlieb.

Vele jazzmatadoren zijn niet oud geworden. Vroeg overleden aan ziekte of door een verkeersongeluk: Dinah Washington (39), Bix Beiderbecke (28), Jimmie Lunceford (45), Charlie Parker (34), Oliver Nelson (43), Fats Navarro (26), Eric Dolphy (36), Booker Little (23), Wardell Gray (34), Herbie Nichols (44), Charlie Christian (25), Jimmy Blanton (23), Billie Holiday (44), Chick Webb (34) en Doug Watkins (27).

Het boek stemt soms tot ontroering. Zo is er het droeve verhaal van de formidabele baritonsaxofonist Serge Chaloff, zeer vroeg – op 33-jarige leeftijd – overleden: van hem is er niet veel meer dan een vage grijze steen, overwoekerd door gras. Op de steen van Charlie Parker blijkt er een vogel boven de beker van de saxofoon gebeiteld. De tekst 'Till we shall meet and never part' op de steen van Lester Young. Of het graf van Bud Powell ...zonder steen. Het graf van Dewey Redman ligt nota bene op een militaire begraafplaats. En John Coltrane's graf met de simpele, sprekende tekst 'John W 1926–1967' (slechts 40 jaar oud).

'Jazz Lives' is een monumentaal boek om in te bladeren, om met gepaste eerbied stil te staan bij het zien van de grafstenen van favoriete musici, om te genieten van Jaap van de Klomp's prachtige foto's en de voortreffelijke biografieën van Scott Yanow te lezen.

'Jazz Lives' is een door Bruna uitgegeven VIP-boek, verkrijgbaar bij boekhandel en warenhuis en via de
website.

(Jacques Los, 29.8.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.