Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzprofiel
Pascal Vermeer


Deze foto van drummer Pascal Vermeer (Tilburg, 1967) heb ik genomen in maart van dit jaar in Paradox te Tilburg. Vermeer heeft in de jaren tachtig les gehad van onder anderen Steve Clover, de toenmalige beheerder van het jazzpodium Paradox. Hij heeft zichzelf enorm ontwikkeld en is op het moment een veelgevraagde drummer. Hieronder een kleine selectie van zijn deelname in diverse formaties.

Pascal speelde onder anderen met de Afrikaanse trompettist Feya Faku. Hij is actief in de formaties van pianist Michiel Borstlap en de Zwitserse vocaliste Kristina Füchs, en heeft een belangrijke rol in de groep van de nog erg jonge vocaliste Kim Hoorweg (dochter van pianist Erwin Hoorweg, actief in de Houdini's). Met zijn eigen kwintet heeft hij twee juweeltjes van releases opgenomen: 'I Am Not' en 'Changes Of Sides', waarbij ook muziekkompaan Jeroen van Vliet deelgenoot is en waarop de veelzijdigheid van Vermeer naar voren komt: jazz met invloeden uit pop en funk.

Hij is ritmisch sterk, zoals te horen is in de formaties met Borstlap en in de groep met Ben van der Dungen, Jarmo Hoogendijk en Arno Krijger (deze groep heeft helaas maar een beperkt aantal keren kunnen optreden). Daarnaast kan hij, waar ruimte is voor subtiele en creatieve begeleiding, uitstekend lyrisch op klank spelen, wat te horen is op de nieuwste cd van Jeroen van Vliet 'The Poet & Other Tales'.

Pascal heeft net een nieuwe cd geproduceerd, 'Omnipotent', met Hammondspeler Arno Krijger en saxofonist Rolf Delfos. Dit trio (!) speelt onder de naam het Lewinsky Quartet. In maart was de drummer te zien en te horen in het nieuwe kwartet van saxofonist Dick de Graaf in Paradox. Naast Vermeer speelt Jeroen van Vliet piano in die groep en Guus Bakker basgitaar en contrabas. Laatstgenoemde stelde De Graaf overigens voor om in deze bezetting te gaan spelen.

Als je de geheel verschillende formaties bekijkt waarin hij speelt, kun je niet anders dan concluderen dat Pascal Vermeer een echte allround drummer is. Maar naast muzikant is hij ook een uitstekende producer, zoals blijkt uit bovengenoemde cd 'Omnipotent' van het Lewinsky Quartet, een verfrissend klinkende release, waarover Draai om je oren later meer zal berichten.

(Koen Scherer, 7.7.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.