Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




VPRO's Jazz op het Dak 2008

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 juli 2008 vindt de zesde editie plaats van VPRO's zomerfestival Jazz op het Dak, op het dak van Science Center NEMO in Amsterdam. Dit jaar is het programma flink uitgebreid met extra programmering op drie nieuwe locaties, voorafgaand aan de concerten op het Dak zelf: Terras Muziekgebouw Star Fery, Dakterras Mövenpick Hotel Silroad en Op het Dak naast het hoofdpodium.

Ook deze editie is de organisatie er weer in geslaagd een interessant en zinnenprikkelend programma op te zetten. We pikken er een aantal tussenuit: Het trio De Bende van Drie roept beelden op van doedelzakken in de Balkan, jazz meets Slauerhoff op een oriëntaalse trip. Akoestische muziek ontmoet elektronica in de band VOER, die een cross-over brengt van dance-, jazz-, Iraanse, Indiase, improvisatie- en gecomponeerde muziek. Vier virtuoze tubaïsten en een drummer spelen werk van Frank Zappa en Jimi Hendrix, aangevuld met eigen werk en improvisaties in de Low Frequency Tuba Band. De Paul Berner Band brengt pakkende, melodieuze jazz. "Berner componeert, arrangeert en speelt vanuit een groot creatief vermogen dat luisteraars aanspreekt", schreef onze recensent Cees van de Ven.

Jeroen van Vliet treedt op met zijn Electric Trio, waarin prominente rollen zijn weggelegd voor Fender Rhodes, Wurlitzer en basgitaar. Het Carlama Orkestar, onder meer met altsaxofonist Steven Kamperman, vermengt Servische brassbandmuziek en impro met ritmes en melodieën uit de Balkan. Veelbelovend klinkt het nieuwe project van bassist Stefan Lievestro: The Gairloch Session, met pianist Harmen Fraanje en de Duitse toppers Nils Wogram (trombone) en Oliver Steidle (drums). Het Duitse trio [em], dat onze recensent Jacques Los ooit als volgt typeerde: "Interactie, goed naar elkaar luisteren, acute reactie en formidabele instrumentbeheersing".

Voor uitgebreid programma overzicht klik hier.

Meer weten en horen?
Klik hier voor ons verslag in woord en beeld van Jazz op het Dak 2007. Via de VPRO-website kun je bovendien complete concerten van die editie beluisteren: Manu Katché, Trio Bennink Borstlap Glerum, Eric Vloeimans' Gatecrash, het Vijay Iyer Quartet en het Vera Westera Trio. Klik hier en hier.

(Maarten van de Ven, 12.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.