Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Esbjörn Svensson overleden tijdens duikongeluk

Verschillende bronnen, waaronder de website All About Jazz, hebben gemeld dat Esbjörn Svensson (rechts op de foto) afgelopen zaterdag op 44-jarige leeftijd is verongelukt tijdens het duiken. Het ongeluk gebeurde bij Vrmdö, een plaatsje bij Stockholm. Svensson is door nog onbekende oorzaak gewond geraakt; reddingspogingen mislukten.

In 1993 richtte hij het Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.) op. Het was de eerste Europese groep die op de cover van het Amerikaanse jazzmagazine Down Beat kwam. Het trio (met Dan Berglund op bas en Magnus Öström op drums) won talloze prestigieuze internationale jazzprijzen, zoals de European Jazz Award en de BBC Jazz Award. E.S.T. was razend populair in landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook in de Verenigde Staten. Svensson had een groot aantal internationale prijzen in zijn kast staan. Hij maakte dertien albums - met een mix van moderne jazz, rock, pop en elektronica - die bij fans en critici erg goed vielen.

De dood van Svensson is een pijnlijk verlies voor de moderne jazz. Ik mocht hem live aan het werk zien met zijn trio E.S.T. tijdens een concert in Brussel in 2005 en schreef toen: "Perfecte schoonheid met een scherp randje. (...) Hij blijft altijd dichtbij het thema; danst er als het ware uitdagend omheen. In zijn spel klinken elementen van zowel pop als klassiek."

E.S.T. speelde ook enkele keren in Nederland. In 2007 was de band te zien en te horen op het North Sea Jazz Festival en onlangs was E.S.T. in Middelburg voor een optreden. Eddy Westveer schreef toen op deze website: "Als in extase werden aan één stuk door prachtige muziekstukken uitgevoerd, waarvan het publiek ademloos wist te genieten. Esbjörn Svensson versmolt met zijn piano en ging op in de klanken."

Bij wijze van eerbetoon aan deze pianist verwijs ik graag naar de videoclip en het gedicht dat Draai om je oren in mei 2007 publiceerde. Klik
hier.

Tekstbijdrage: Jacques Los

Meer weten?
  • De website van E.S.T.
  • Onze recensie van het concert van E.S.T. op het North Sea Jazz Festival 2007.
  • Onze recensie van het concert van E.S.T. in Flagey, Brussel op donderdag 10 maart 2005.

    (Erno Mijland, 16.6.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.