Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




De vouwen uit je broek
Nueva Manteca, donderdag 19 juni 2008, USVA Theater, Groningen

Jan Laurens Hartong is leider, pianist en arrangeur van de latingroep Nueva Manteca en alles wat hij aanraakt gaat soepeltjes vanuit de heupen swingen. In het verleden boog hij zich al eens over het Great American Songbook, de muziek van New Orleans en de opera 'Porgy And Bess', recentelijk werd Motown-muziek gereviseerd en momenteel bereidt hij een Gregoriaans programma voor.

Het is opmerkelijk hoe Hartong met enkele simpele ingrepen ook repertoire dat stevig vastgeroest zit een nieuw Latijns leven kan geven. 'All Blues', waarmee het optreden in het Groninger studententheater werd geopend, was daar een voorbeeld van. Een paar simpele verschuivingen in het thema, wat onverwachte accenten et voilà: Miles Davis zou goedkeurend gebromd hebben. 'Caravan' van hetzelfde laken een zwierig pak.

De vier blazers (Rik Mol, Martijn de Laat, Ilja Reijngoud en Ben van den Dungen) werden vooral 'tutti' ingezet en volop 'forte', zodat de vouwen in je frisgesteven pantalon geen schijn van kans hadden. Met zo'n blaasgroep is evenwel meer variatie mogelijk en dat gebeurde ook in 'Isn’t She Lovely', waarin de trompetten als sectie messcherp scheurden en snerpten.

Wat betekent het woord 'intrepid', wilde Jan Hartong van de zaal weten, toen hij het nummer 'The Intrepid Fox' aankondigde. Niemand van de verzamelde intellectuelen die het wist en ondergetekende al helemaal niet. "Onrustig, gespannen", hielp de orkestleider de aanwezigen uit de droom – 'onverschrokken', zegt mijn Kramers. Hoe dan ook, het Freddie Hubbard-thema blijkt in de praktijk van Manteca allengs sneller te worden gespeeld en in het USVA zaaltje leken de honden het beestje wel heel dicht op de hielen te zitten.

Zo, en nu eerst de schoonheid van het Gregoriaans.

(Eddy Determeyer, 24.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.