Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Sterk bezet Jazz Middelheim krijgt financiële injectie

De stad Antwerpen gaat naast de bestaande logistieke hulp het muziekfestival Jazz Middelheim ook extra financiële steun toekennen. Dat kondigde Antwerps schepen van cultuur Philip Heylen (CD&V) aan op de voorstelling van het festival. Er zal een bedrag van 25.000 euro ter beschikking gesteld worden. Daarnaast richt de stad ook een platform op dat jazzpartners in Antwerpen zal ondersteunen. Daarvoor wordt 30.000 euro uitgetrokken. Jazz Middelheim wordt één van de steunpilaren van dat platform. De precieze invulling van de het project wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Jazz Middelheim vindt dit jaar voor de 27ste keer plaats, van 14 tot en met 17 augustus. Door de uitbesteding van de productie en de programmering van het festival door de VRT aan de organisatoren van Gent Jazz Festival zal voortaan jaarlijks in plaats van tweejaarlijks doorgaan in park Den Brandt in Antwerpen. Schepen Heylen was erg verheugd dat er deze editie opnieuw volop gekozen wordt voor jazz pur sang. Vorig jaar had Heylen nog kritiek op de te ruime interpretatie van het genre door de geprogrammeerde artiesten.

De programmering is dit jaar spraak- en smaakmakend. Zo start het festival op donderdag 14 augustus met het Charles Lloyd Quartet en het Dré Pallemaerts Quintet. De free jazz-tenorsaxlegende Pharoah Sanders sluit met zijn kwartet de eerste dag af. Vrijdag 15 augustus staan de bigbands centraal met de New Cool Collective Big Band en het Brussels Jazz Orchestra, die hun project 'Changing Faces' met vocalist David Linx zullen brengen. Toots Thielemans kan natuurlijk niet ontbreken op Jazz Middelheim. Ook dit jaar treedt hij op met het kwartet van zijn vertrouwde pianist Kenny Werner. Een dag later presenteert pianist Jef Neve zijn Groove Thing featuring James Muller. Op zondag 17 augustus zijn er optredens van onder meer het Robin Verheyen International Quartet en het trio Muhal Richard Abrams, George Lewis & Roscoe Mitchell, die in de jaren zestig aan de basis stonden van de jazzrevolutie in Chicago. De Amerikaanse trompetlegende Wynton Marsalis sluit Jazz Middelheim af.

Ondanks de uitbesteding blijft de VRT de vaste mediapartner. Op cultuurzender Klara wordt er een crossmediaal project uitgewerkt. Zowel radio, televisie als internet zullen uitgebreid aandacht besteden aan het festival. Nieuw dit jaar is de rechtstreekse uitzending van het concert van Toots Tielemans via het digitale kanaal Canvas+.

Kijk voor meer informatie op de website van Jazz Middelheim.

(Maarten van de Ven, 26.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.