Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jimmy McGriff overleden

Op 72-jarige leeftijd is op zaterdag 24 mei Jimmy McGriff overleden. Hij behoorde – naast onder meer Jack McDuff, Groove Holmes, Charles Earland en Milt Buckner – tot de bekendste souljazz-organisten.

Hij studeerde piano aan de Juilliard School of Music in New York en begon in 1956 interesse in de Hammond B-3 te krijgen. Hij beschouwde zichzelf als een "more of a blues organ player". In 1963 scoorde hij een hit met 'I’ve Got A Woman'. Midden jaren zestig nam hij een serie platen op voor het label Solid State, waaronder 'A Bag Full Of Soul' en 'A Bag Full Of Blues'. Daarna brengt hij platen uit op de labels Groove Merchant en Milestone.

In de jaren tachtig werkte hij veelvuldig samen met altsaxofonist Hank Crawford, hetgeen resulteerde in succesvolle platen als 'On The Blue Side', 'Right Turn On Blues', 'Blues Groove' en 'Outside Looking In'. Ook met andere saxofonisten - Davis Fathead Newman, Red Holloway, Rusty Bryant en Bill Easly – maakte hij 'tenor/orgeljazz'-platen.

Tot aan het begin van de 21ste eeuw verscheen hij nog in de opnamestudio om zijn specifieke solide souljazz bij het label Milestone op te nemen.

Klik
hier voor een uitgebreide biografie.

(Jacques Los, 31.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.