Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nauwelijks avant-garde jazz op North Sea Jazz 2008

Het North Sea Jazz Festival, dat op 11, 12 en 13 juli plaatsvindt, heeft zich ontwikkeld tot een groots internationaal evenement. Het is in de loop der jaren gegroeid naar vijftien concertzalen, circa dertienhonderd musici en een bezoekersaantal dat jaarlijks tussen de vijfenzestigduizend en zeventigduizend ligt. Sinds 2006 wordt het festival bovendien in een nieuwe en ruimere locatie georganiseerd: Ahoy Rotterdam.

North Sea Jazz staat wereldwijd bekend om haar vele muzikale genres, variërend van traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en electronic jazz. Maar ook blues, gospel, funk, soul, r&b, hiphop, world beat en latin komen in het tweede weekend van juli aan bod. Het gehele populaire muziekspectrum komt aan bod, met uitzondering van Duitse schlagers, smartlappen, Franse chansons, André Rieu en nog zo het één en ander.

Behalve de gebruikelijke wel of niet aan jazz gelieerde publiekstrekkers als: Bobby McFerrin, Christina Branco, Sergio Mendes, George Benson, Alicia Keys, Paul Simon en Joe Jackson is er voor de rechtgeaarde jazzliefhebber nog een ruime keus aan spraakmakende en interessante jazzformaties. Om er dan maar enkele te noemen: Bennie Wallace's Disorder At The Border, Bobby Hutcherson Quartet, Rudresh Mahanthappa Quartet, Mark Helias' Open Loose, Wayne Shorter Quartet, Charlie Haden Quartet West, David Sanchez Group, Charles Lloyd Quartet, David S. Ware New Group en Paul Bley.

De Nederlandse bijdrage is wat bescheiden, maar wel kwalitatief hoog, met onder anderen New Cool Collective, Jeroen van Vliet (hij kreeg dit jaar de compositieopdracht), Boy Edgar Prijs-winnaar Pierre Courbois, Bik Bent Braam, Willem Breuker Kollektief, Toon Roos Quartet 'Love Revisited' en Greetje Bijma & Jasper van 't Hof.

Helaas valt er voor de avant-garde ingestelde 'jazzer' amper wat te beleven tijdens dit festival. In slechts enkele grotere formaties is wel ruimte te vinden voor avant-garde improvisaties en samenspel: Flat Earth Society meet Jimi Tenor, Nublu Orchestra en de al eerder genoemde groepen van Braam en Breuker. Is het uit onwil of onwetendheid, of is het commercieel niet aantrekkelijk om musici als Anthony Braxton, Fred Anderson, Henry Threadgill, Cecil Taylor, Dave Douglas en Tim Berne uit te nodigen? Het zal toch niet zo zijn dat door het programmeren van meer hedendaagse impro het aantal bezoekers aanzienlijk zal afnemen? Een gemiste kans!

Klik
hier voor uitgebreide informatie over het programma.

(Jacques Los, 10.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.