Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzbezieler Albert Michiels overleden

Albert Michiels, de stichter en bezieler van het Jazz Hoeilaart festival, is vrijdagmiddag 16 mei overleden. Hij heeft net twee bijzondere verjaardagen niet gehaald. Begin juli zou hij 85 worden. Eind september zou hij ter gelegenheid van het jubileum van dertig jaar Jazz Hoeilaart de organisatie van zijn geesteskind overdragen aan de volgende generatie.

Een vat vol onstuitbare energie. Zo zal Albert voortleven in de herinnering van iedereen. Een paar uur slaap per nacht was voldoende. Moe zijn was "voor oude mensen"! Rond zijn tachtigste ging hij nog naar school: talen studeren, omgaan met de computer. Albert wou mee zijn met zijn tijd.

De jazz vormde de soundtrack van zijn leven. Zelf speelde hij piano. Een van de grote jazzpioniers, John Ouwerckx was zijn leraar. Vooral als organisator en goed gedocumenteerde verzamelaar verdiende deze autodidact zijn sporen. In het magazine Jazzmozaïek verzorgde hij een vaste rubriek met zijn uitgebreide kennis van de Belgische jazzhistorie.

Het concours Jazz Hoeilaart was de stimulans in zijn leven. Begonnen als lokaal festival in de marge van de Hoeilaartse druivenfeesten, stuwde hij dertig jaar lang het concours vooruit tot een festival met een internationale reputatie. Tientallen groepen en muzikanten verdienden op Jazz Hoeilaart hun eerste sterren en strepen, die ze met trots op hun visitekaartje mochten plaatsen.

Eind september viert Jazz Hoeilaart zijn dertigste verjaardag.

Bron: Muziekcentrum Vlaanderen

(Maarten van de Ven, 21.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.