Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Herinneringen aan Chet Baker gezocht

Op 13 mei 1988, gisteren precies 20 jaar geleden, overlijdt jazzlegende Chet Baker. Hij valt uit het raam van Hotel Prins Hendrik in Amsterdam. Voor deze gelegenheid is op de VPRO-site Plaats van Herinnering vanaf deze week een mini-documentaire te zien over Baker. Ook zijn op deze site een uitgebreid dossier en achtergronden in beeld en geluid te raadplegen. De redactie van Plaats van Herinnering zoekt mensen die hun eigen herinneringen aan Chet Baker op de site willen plaatsen.

Trompettist en zanger Chet Baker maakt snel naam in de jaren vijfig. Met zijn melancholische songs en good looks groeit hij uit tot icoon van de West Coast jazz. In diezelfde periode wordt zijn drugsgebruik problematisch: ruzies met bandleden, gevangenisstraffen en een dalende populariteit volgen. Ook verliest Baker zijn bovengebit, waardoor hij opnieuw trompet moet leren spelen. Vanaf de jaren zeventig maakt Baker zijn comeback. Hij treedt vooral nog op in Europa, waar hij tientallen albums opneemt. In de jaren tachtig verblijft Baker regelmatig in Amsterdam; vanwege de centrale ligging en omdat drugs hier relatief eenvoudig te verkrijgen zijn. Hij speelt regelmatig in cafés De Stip en De Kroeg. Op 13 mei 1988 overlijdt Baker na een val uit een hotelraam. Hij is dan 58 jaar.

De portal Plaats van Herinnering is een leuke toepassing van Google Maps. De VPRO brengt hier het collectieve geheugen van Nederland in kaart. Je vind er een schat aan historisch beeld– en geluidsmateriaal, maar ook eigen herinneringen spelen er een rol. Bezoeker worden van harte uitgenodigd hun verhaal over de plaats en gebeurtenis met anderen te delen.

Meer weten?
Klik hier voor het artikel over de vernietiging van het onderzoeksdossier over de dood van Chet Baker.

(Jacques Los, 14.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.