Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Producer Miel Vanattenhoven overleden

Afgelopen nacht is Radio 1- en Klara-producer Miel Vanattenhoven op 63-jarige leeftijd na een korte, maar hevige ziekte. Vanattenhoven was een doorwinterd radioman met een rijke carrière. Hij zal echter vooral de herinnering ingaan als jazzproducer bij Radio 1 en Klara, en als stuwende kracht achter Jazz Middelheim, het tweejaarlijkse jazzfestival dat hij sinds 1991 coördineerde.

Miel Vanattenhoven was betrokken bij de eerste edities van Jazz Middelheim, als belangstellende liefhebber en collega van drijvende kracht en organisator Elias Gistelinck. In het begin van de jaren zeventig stapte hij over naar BRT 1, waar hij producer lichte muziek werd. Toen Gistelinck Jazz Middelheim naar BRT 1 bracht, werd Vanattenhoven echt betrokken bij de organisatie van het festival, dat na 'Jazzpromenade' officieel de naam 'Jazz Middelheim' kreeg.

Als producer bij BRT 1 maakte hij onder meer het programma 'Op de Mengelberg', een van de eerste crossover-radioprogramma's (met avant-garde, jazz, chansons en klassiek). Als jazzproducer was hij in die jaren ook verantwoordelijk voor producties met het Radio Jazzorkest. Eind 1989 kreeg het genre een vaste stek op Radio 1. Eerst nog samen met de blues in een lang programmablok, later 'In de Club' op dinsdagavond, dat 16 jaar lang op Radio 1 de vaste afspraak werd van de jazzliefhebbers. Samen met de andere jazzproducers was Vanattenhoven verantwoordelijk voor massa's opnamen gemaakt met diverse jazzgroepen en -orkesten, goed voor een rijk en belangrijk archief, waaruit nog volop kan worden geput.

Toen naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Radio 1, najaar 2007, 'In de Club' werd stopgezet, stapte Vanattenhoven over naar het productiehuis VRT-Cultuur en Klara. Onder zijn bezielende leiding werd daar begin januari het nieuwe jazzprogramma met jazzpianist Jef Neve opgestart. Een programma dat helemaal de stempel van Miel Vanattenhoven draagt; 'Neve' is een Klara- én jazzbroertje van zijn legendarisch muziekprogramma 'De Lange Mars' op Radio 1. In 'Neve' bracht Vanattenhoven Jef Neve elke vrijdagavond in de studio met een Steinway en een gastmuzikant samen voor een boeiende tocht door de jazz.

(Maarten van de Ven, 2.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.