Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuwe naam voor Blue Note Records Festival

Het Blue Note Records Festival, dat dit jaar van 10 tot 20 juli plaatsvindt, moet noodgedwongen van naam veranderen. De nieuwe naam wordt Gent Jazz Festival. De locatie blijft onveranderd het terrein van de Bijloke.

Officieel wil de organisatie van het Blue Note Records Festival in Gent, dat dit jaar voor de zevende keer wordt georganiseerd, 'met de nieuwe naam duidelijk maken waar het festival voor staat'. Het is echter nog maar de vraag of 'Gent Jazz' onder jazzliefhebbers meer enthousiasme zal opwekken dan 'Blue Note', het legendarische jazzlabel dat de voorbije jaren de cruciale partner was.

De echte reden achter de naamsverandering is gelegen in het feit dat er twee organisaties aanspraak maken op de merknaam 'Blue Note'. Enerzijds het platenlabel, dat deel uitmaakt van muziekgigant EMI, anderzijds de keten van jazzclubs van de familie Bensusan.

Hoewel beide organisaties niet met elkaar verbonden zijn, opereren ze al jaren op basis van een gentlemen's agreement: het label mag de naam gebruiken voor cd-opnamen, de clubketen voor liveconcerten en evenementen. Toen het label in 2002 in zee ging met de organisatie in Gent, hield de clubketen zich aanvankelijk gedeisd, "al moet ook de omschakeling van Blue Note Festival naar Blue Note Records Festival in 2005 in dat licht worden gezien", aldus EMI-woordvoerster Brigitte Ghyselen.

Maar vanaf dit jaar staan de eigenaars van de Blue Note-clubs het gebruik van de naam bij festivals niet meer toe. Althans, niet zonder financiƫle vergoeding. Organisator Bertrand Flamang bevestigt dat: "We zouden moeten betalen om de naam te mogen gebruiken."

Bron: Knack

(Maarten van de Ven, 16.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.