Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jimmy Giuffre overleden

Op 24 april jongstleden overleed saxofonist, maar vooral klarinettist Jimmy Giuffre op 86-jarige leeftijd in Pittsfield, Massachusetts. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

Op 9-jarige leeftijd begon hij klarinet te spelen en reeds op jonge leeftijd, in zijn geboortestad Dallas, zat hij in diverse lokale bandjes. In de jaren veertig werkte hij in de bigbands van onder anderen Boyd Raeburn, Jimmy Dorsey en Buddy Rich. Inmiddels componeerde en arrangeerde hij ook. Zijn compositie 'Four Brothers' werd in 1947 een grote hit voor Woody Herman's Second Herd.

In de vijftiger jaren verhuisde Giuffre naar Los Angeles en werd een belangrijk muzikant in de West Coast cooljazz-scene. Veelal speelde hij toen tenorsaxofoon in groepen als die van Shorty Rogers, Shelly Manne en Howard Rumsey. In 1956 formeerde hij een trio met gitarist Jim Hall en bassist Ralph Pena, en in 1958 een ongebruikelijk trio met – wederom – Jim Hall en trombonist Bob Brookmeyer. In die trio's speelde hij hoofdzakelijk klarinet. Met beide formaties vergaarde hij een redelijke bekendheid. Hij maakte platen voor labels als Atlantic en Verve. Het trio Giuffre-Hall-Brookmeyer was ook te zien in de film 'Jazz On A Summer’s Day'.

Ondertussen gaf hij les op de Lenox School of Jazz. Hij kwam daar in contact met leerling Ornette Coleman. Colemans muzikale ideeën en vrijheid trokken hem aan en leidden ertoe dat hij met pianist Paul Bley en bassist Steve Swallow een relatief free jazztrio vormde. Op ECM zijn opnamen uit 1961 uitgebracht op de dubbel-cd 'Jimmy Giuffre 3, 1961' en op hatART zijn uit dezelfde periode twee live cd's uitgebracht ('Emphasis' en 'Flight'). Deze albums laten horen hoe actueel Guiffres muziek ook anno 2008 nog is. Niet voor niets weerklinkt zijn invloed in het klarinetspel van improvisatoren als Ab Baars en Michael Moore.

Vanaf 1963 tot 1973 heeft Giuffre geen opnamen meer gemaakt. Hij gaf nog uitsluitend les, onder meer aan de New York University en de New England Conservatory of Music. Vanaf 1974 is hij nog maar sporadisch in de platenstudio te vinden. In de tachtiger jaren is er een opleving in zijn carrière. Hij maakt cd's op het label Soul Note, zoals 'Dragonfly', 'Liquid Dancers' en 'Quasar', met onder anderen Peter Levin op keyboards. De muziek is erg geïnspireerd op die van Weather Report. In 1989 volgt er nog een reünie van het trio Giuffre, Bley en Swallow, die door het Franse Owl-label is opgenomen en inmiddels opnieuw is uitgebracht op Sunnyside.

Jimmy Giuffre is van groot belang geweest voor de toepassing van de klarinet in de contemporaine impro-jazzmuziek. Hij ontwikkelde het klarinetspel vanaf de bigband-periode tot en met de free jazz.

(Jacques Los, 30.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.