Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Zuid Nederlands Impro Festival 2008

Vrijdag 22 februari aanstaande vindt in de Effenaar te Eindhoven de 19e editie plaats van het Zuid Nederlands Impro Festival, voorheen het Zuid Nederlands Jazz Festival, tegenwoordig kortweg ZNIF genoemd.

Het Zuid Nederlands Impro Festival (ZNIF) is een festival vol geïmproviseerde muziek, avontuurlijke ontmoetingen, ongebaande paden en ongehoorde momenten. Combinaties van verschillende muzikanten die je niet zo snel bij elkaar zou plaatsen, leveren spannende ontmoetingen op. In drie verschillende sets krijgt de bezoeker het gevoel alle uithoeken van de improvisatie te kunnen ervaren op een avond. Waarbij improvisatie breed moet worden opgevat; ook de taal en het woord komen tijdens het ZNIF aan bod.

De eerste set is voor het duo Odes. Hoewel Ted Milton bij ons vooral bekend is geworden als frontman en saxofonist van zijn "jazz-punk-psycho-dada-combo" Blurt, is hij al sinds de vroege jaren zestig actief als dichter en performer. In 1963 had hij reeds publicaties in het literaire tijdschrift The Paris Review en deelnames aan Jazz-meets Poetry-evenementen in Groot-Brittannië. Milton wordt geassisteerd door laptop-virtuoos Sam Britton. De elektronica, de saxofoon en het woord maken de performance tot een breekbaar en explosief geheel.

De tweede set wordt verzorgd door een drietal improvisators. Peter Jacquemyn timmert al decennia lang aan de weg als beeldend kunstenaar en muzikant. Inmiddels geniet de bassist binnen de improscene een grote bekendheid; hij heeft ook met velen groten der aarde samengespeeld. De in Nederland geboren maar nu naar België verhuisde saxofonist André Goudbeek speelde met onder anderen John Tchicai, John Carter en Peter Brötzmann. Percussionist Lê Quan Ninh laat zich in zijn muziek inspireren door zijn Aziatische achtergrond. Dit perspectief brengt deze slagwerker bij een compleet andere ritmiek dan gebruikelijk vanuit de jazz te horen is. Lê Quan werkte met bassist Peter Kowald in zijn Global Village-groepen met improvisatoren uit verschillende culturen.

Tuba, draaitafels, contrabas, trombone, gitaar en percussie. Dat zijn de basiselementen voor de derde set. Andermaal met bassist Peter Jacquemyn, maar ook met de Amerikaanse tubaspeler Patrick Votrian, bij ons vooral bekend van de Bik Bent Braam, waarin hij jaren speelde. Verder de 23-jarige Arts The Beatdoctor, die vooral bekend staat om zijn instrumentale tracks die hij zelf 'filmische hiphop' noemt. Hierin laat hij zich vooral inspireren door jazz en klassieke muziek. En Jacques Palinckx, een van de meest oorspronkelijke gitaristen van ons land. In 1992 won hij de Podiumprijs.

Na afloop is er als toetje nog een afterparty met Electric Barbarian featuring de Braziliaanse dichteres Luanda Casella. Bassist Floris Vermeulen richtte deze band enkele jaren geleden op als een kruispunt tussen jazz, improvisatie en drum 'n' bass. Grazzhoppa bedient daarin de draaitafels, Bart Maris speelt trompet met effecten en Harry Arling drumt.

Meer weten?
  • Voor meer informatie over het ZNIF 2008 klik hier.
  • Ons verslag van het Zuid Nederlands Impro Festival 2006.
  • Ons verslag van het Zuid Nederlands Jazz Festival 2005.
  • Ons verslag van het Zuid Nederlands Jazz Festival 2004.

    (Maarten van de Ven, 12.2.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.