Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




De sleet zit er toch een beetje op bij Rita Reys
Jazz Impuls Dubbelconcert met Piet Noordijk en Rita Reys, zaterdag 2 februari 2008, Orpheus, Apeldoorn. Nog te zien: Arnhem 14/3, Zutphen 16/3, Den Haag 27/4 en Hoofddorp 25/5.

Een fenomeen, natuurlijk: Rita Reys. Topzangeres vanaf de jaren vijftig, nu dik in de tachtig en nog steeds vitaal. Maar er zit nu (eindelijk) wel wat sleet op, te oordelen naar haar optreden zaterdag. Het kan komen door de ongelukkige geluidsbalans, maar ze maakte een wat amechtige indruk. De glans was weg, in zachte passages verviel ze in een soort spreekzang, in de hardere klonk ze wat snauwerig, lange noten brak ze vroegtijdig af.

Ze legde wel vrolijk uit dat er geen tijd was voor een deugdelijke soundcheck, maar dat is in mijn ogen meer een verklaring dan een excuus; dat mag op dit niveau niet voorkomen, dat is onprofessioneel, dat is misschien zelfs wat arrogant: het is maar de provincie, die mensen vinden het al gauw mooi.

Resteert het respect voor haar dynamiek, en haar nog ongebroken gevoel voor haarscherpe timing. Maar haar optreden kreeg pas echt allure toen altsaxofonist Piet Noordijk, die voor de pauze had opgetreden met zijn Boptet, zich bij haar voegde en weergaloos tegenspel gaf in 'The Man I Love'. Teleurstelling van de avond: Ruud Jacobs, toch gepresenteerd als de legendarische bassist die hij is, kreeg geen solistische ruimte.

De jubilerende Noordijk, zestig jaar in het vak, was de echte ster van de avond. Hij is de 75 ruim gepasseerd, maar kan zich nog meten met alle generaties musici die na hem zijn gekomen. Hij heeft een sublieme toon, een nog altijd flitsende techniek, een onblusbare stroom van ideeën. Hij is als een vis in het water in de ideale kwintetbezetting van het Boptet, met het jeugdige trompettalent Rik Mol naast hem in de frontlinie en een ritmesectie met Peter Beets op piano, Marius Beets op bas en Joost Patocka op drums. Vooral in 'Pete’s Groove' swingde het dak er zo'n beetje af.

Deze recensie was eerder te lezen in De Stentor/Apeldoornse Courant.

(Anoniem, 28.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.