Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzprofiel
Jeroen van Vliet


Met pianist Jeroen van Vliet heb ik een speciale band. We zijn generatiegenoten (1965) en zijn tevens rond dezelfde tijd als kind opgestart bij jazzpianist Willem Kühne. Dat was rond 1978. Op een of andere manier is het bij mij bij de lessen van Kühne nooit tot noten leren gekomen; Jeroen echter was wel ontvankelijk voor zowel theorie- en improvisatieles.

Jeroen werd professioneel muzikant, ik ging de kant van de sociale wetenschappen op. Ik ben hem altijd blijven volgen in zijn muzikantschap en herken door onze gezamenlijke achtergrond snel zijn eigen stijl.

Jeroen speelt virtuoos piano, met een lyrisch karakter, maar kan ook grooven als de neten! Vooral op zijn Fender Rhodes-piano. Op dit laatste instrument is hij in Nederland een van de beste spelers. Hij heeft zich gespecialiseerd in de combinatie van de Rhodes met elektronica. De meest fantastische soundscapes en grooves weet hij eruit te toveren. Dit laatste is met name te horen op de cd 'Gatecrash', die uitkwam onder de naam van Eric Vloeimans, en op de nieuwe release van saxofonist Dick de Graaf.

Hij studeerde zoals gezegd privé bij Willem Kühne en later ook bij hem op het Brabants Conservatorium. In 1991 studeerde hij cum laude af aan het conservatorium in Utrecht bij jazzpianist Bert van den Brink. Op beide conservatoria is hij ook docent geweest. Veel samenwerkingsverbanden is hij aangegaan. Berucht is de samenwerking van zijn trio met de Amerikaanse saxofonist Bobby Malach in 1992.

Jeroen heeft inmiddels vijf releases op zijn naam staan: 'Iris: Il De Re' (1989, met Herman van Haaren – viool/, Henk Koekkoek - tenorsax, Gerard Brohm – bas en Pascal Vermeer – drums), 'Who Is Afraid' (1996, piano solo), 'En Blanc Et Noir 4' (2000, met Eric van de Westen - bas en Michael Moore - klarinet/productie), 'Red Sun' (2001, met Dré Pallemaerts - drums en Frans van der Hoeven - bas), 'Unseen Land' (2004, met saxofonist Mete Erker, geïnspireerd en in communicatie over en weer met het werk van kunstschilder Mattie Schilders) en 'Momenten' (2005, volledig geïmproviseerd pianospel in samenwerking met dichter Herman Coenen). Een nieuwe release met zijn trio zal verschijnen in maart: 'The Poet & Other Tales', net als 'Who Is Afraid' opgenomen in de befaamde Rainbow Studio in Oslo.

Jeroen is een veelgevraagd pianist; hij is te horen op vele releases. Naast eerdergenoemde zijn dat onder meer albums van Kristina Fuchs, Eric van der Westen, Contraband, Ineke van Doorn, Oene van Geel, en met name de groep van saxofonist Paul van Kemenade, waarin Jeroen liefst 17 jaar speelde. Ook heeft hij samengewerkt met trompettist Eric Vloeimans in de dansvoorstelling 'Hear Me' van de groep Connie Jansen Danst, waarvoor hij veel composities heeft geschreven. Op dit moment is Jeroen bezig met een nieuwe voorstelling van dit dansgezelschap onder de naam 'Sparring Partners', samen met saxofonist/klarinettist Mete Erker. Zeven dansers met kerkorgel! De première van deze voorstelling vindt plaats op 30 maart in het Orgelpark in Amsterdam. Op het komende Oerol Festival zal hij acte de présence geven met de groep Tuig. Naast zijn eigen trio is Jeroen op dit moment voornamelijk actief in het kwartet van Dick de Graaf, Eric Vloeimans' Gatecrash, in de poppy jazzgroep Voer, en in de net nieuw opgerichte groep Estafest, die naast Jeroen bestaat uit Oene van Geel op viool, Mete Erker op sax en Anton Goudsmit op gitaar.

Pianist Jeroen van Vliet kan met een enorme intensiteit en zeggingskracht spelen. Dat is misschien wel te danken aan de beginperiode als leerling van pianist Willem Kühne, waar het ontwikkelen van eigenheid centraal stond. Ik zal hem daarom ook met veel interesse blijven volgen.

Meer Jeroen van Vliet?
  • The Jazztube presenteert Gatecrash met Jeroen van Vliets compositie 'Hyper'.
  • Onze recensie van de cd 'Unseen Land'.
  • Onze recensie van de cd 'Red Sun'.
  • Onze recensie van een concert van het Jeroen van Vliet Trio met Eric Vloeimans op 12 februari 2007 in
        Wilhelmina, Eindhoven.

    Labels:

    (Koen Scherer, 5.2.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.