Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




VPRO/Boy Edgar Prijs 2008 voor Pierre Courbois

De belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, de VPRO/Boy Edgar Prijs, is dit jaar toegekend aan slagwerker, componist en bandleider Pierre Courbois. De prijs, die bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van 12.500 euro, zal maandag 19 mei 2008 worden uitgereikt tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis te Amsterdam. VPRO-radio maakt opnamen van de prijsuitreiking en zendt deze uit op zaterdag 14 juni van 21.00 tot 01.00 uur op Radio 6 (te volgen via www.vprojazzlive.radio6.nl). Van oktober tot met december 2008 volgt een landelijke tournee.

Uit het juryrapport: 'Pierre Courbois is één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz, een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland, en een belichaming van de creatieve geest die de muziek kenmerkt. Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid. Met zijn krachtige en virtuoze spel heeft hij er sterk toe bijgedragen dat de jazz zich ook in ons land ontwikkelde als ware groepsmuziek, waarin niemand een dienende rol speelt. Hij is in ons land de onbetwiste meester in de onderschatte kunst van het spelen met brushes. Courbois is altijd een groot en uniek stilist gebleven, getuige zijn huidige Vijfkwarts Sextet, waarin alle mogelijkheden om te swingen in die maatsoort worden uitgebuit in frisse, originele en meeslepende composities.'

De jury bestond uit Dineke Bogchelman (programmeur, Hot House Leiden), Frank van Herk (recensent, De Volkskrant), Walter van de Leur (hoogleraar jazz, UvA), Jacques Los (recensent, Draai om je oren) en Frank Slijpen (hoofd publiciteit, Bimhuis).

Meer weten?
  • Onze Take Ten van Pierre Courbois.
  • Onze recensie en geluidsopnamen van een concert van het Pierre Courbois Vijfkwarts Sextet in Musis
        Sacrum, Arnhem, op 17 april 2005.
  • Een artikel over Pierre Courbois door Rinus van der Heijden uit 2005.

    (Maarten van de Ven, 23.1.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.