Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Pete Candoli overleden

In Californië is trompettist Pete Candoli overleden. Hij overleed op 84-jarige leeftijd aan kanker in zijn huis in Studio City. In de muziekwereld werd hij beschouwd als een van de meest precieze en eloquente jazz-interpretatoren. Onder liefhebbers hadden hij en zijn in 2001 overleden broer Conte, die ook trompet speelde, een cultstatus.

Hoewel hij vooral als jazztrompettist bekend stond, was zijn muzikale achtergrond en ervaring gevarieerd genoeg om ook op het gebied van klassieke muziek en pop te kunnen excelleren.

Candoli maakte deel uit van vele (big)bands, waaronder die van Glenn Miller en Count Basie. Hij werd beroemd door zijn excentrieke optredens in de swingband van Woody Herman, waar hij tijdens zijn solo's een Superman-kostuum droeg. Hij verdiende er zijn bijnaam Superman with a Horn mee.

Over zijn manier van spelen zei hij: "I'm radical! I never play the same jazz thing twice! I'm like a chameleon and I play what I feel, although I may favor some patterns. Also, I'm a little staccato, on edge of my fiery type of playing."

De trompettist arrangeerde nummers voor onder anderen Judy Garland, Ella Fitzgerald en Peggy Lee. Frank Sinatra liet Candoli in het verleden vaak overvliegen naar Las Vegas voor optredens.

Candoli werkte mee aan meer dan 5000 plaatopnamen. Het magazine Look rekende hem tot een van de zeven beste jazztrompettisten, naast Dizzy Gillespie en Louis Armstrong, die hij overigens perfect kon imiteren.

(Maarten van de Ven, 21.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.