Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuw programma Bik Bent Braam

Aanstaande zaterdag is de première van een nieuw programma van Bik Bent Braam: 'Extremen'. Deze eigenzinnige bigband zoekt daarin de extremen van de muzikale mogelijkheden op.

Dertien nieuwe Braamstukken, die de bandleden kunnen inzetten wanneer ze dat willen. Via een ingenieus spel van regie-aanwijzingen dwingen ze elkaar tot extremen in volume (keisthard, fluweelstzacht, mezzo'st-piano), toonhoogte (torensthoog, zinnigstdiep), dichtheid (ijlst, amorfst), temperament (kameelstrelaxed, hyperstnerveus) en speelbaarheid (eitjestmakkelijk, hondstmoeilijk).

Aanstaande zaterdag heeft Lantaren/Venster in Rotterdam de première van 'Extremen'. Daarna is het programma nog te zien en te horen in Nijmegen, Middelburg, Zaandam, Keulen, Maasmechelen, Amsterdam, Groningen, Tilburg, Utrecht, Antwerpen, Edam en Wageningen.

Bik Bent Braam neemt als jazzorkest internationaal een unieke positie in. Sinds de oprichting van de 13-koppige band in 1986 door pianist/componist Michiel Braam is het verloop van concerten steeds minder vooraf vast komen te staan. Braam wil met de Bik Bent net zo vrij kunnen spelen als met een trio. Ieder bandlid krijgt een stuk muziek toegewezen, dat hij naar eigen inzicht kan inzetten in het programma. Tijdens de concerten is er geen bandleider, geen setlijst, en geen voorgeschreven stijl of tempo. Improvisatie voert de boventoon.

De bezetting is om van te watertanden: Michiel Braam (piano), Wilbert de Joode (contrabas), Frans Vermeerssen (tenor- en baritonsaxofoon), Frank Gratkowski (altsaxofoon, klarinetten), Jan Willem van der Ham (altsaxofoon, fagot), Bart van der Putten (altsaxofoon, klarinet), Peter Haex (tenortuba), Eric Boeren (cornet), Angelo Verploegen (trompet), Wolter Wierbos (trombone) en drie nieuwe bandleden: Peter van Bergen (tenorsaxofoon, klarinetten), Carl Ludwig Hübsch (tuba) en Michael Vatcher (slagwerk).

Meer informatie?
  • Kijk op onze concertagenda voor meer informatie over de speeldata en locaties van de 'Extremen' tour
        van Bik Bent Braam.
  • Onze recensie van een concert van Bik Bent Braam met hun vorige programma '13 Concerten' in de
        Toonzaal in Den Bosch op 17 februari 2006.

    (Maarten van de Ven, 15.1.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.