Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazz op verzoek #2
Marc Ribot / Eric Boeren Quartet


Een dubbelaflevering van het VPRO-radioprogramma Jazz@vpro bracht twee bijzondere Bimhuis-concerten: Marc Ribot solo en het Eric Boeren Quartet. Deze concertopnamen zijn on demand te beluisteren via de website. Beluister hier het eerste deel met de eerste sets van bovengenoemde concerten. De tweede sets kun je hier vinden.

Velen kennen hem als gitarist op vele platen van Tom Waits, maar dat is maar de ene kant van Marc Ribot. Hij speelde ook heel veel met John Zorn. Vorig jaar maart maakte hij veel indruk met zijn eigenzinnige trio Ceramic Dog, door hemzelf omschreven als een free-punk-funk-experimental-psychedelic-post-elektronica powertrio. Op 7 november 2007 gaf hij een solo-programma in het Bimhuis, "waarbij Ribot nogmaals liet zien waarom zoveel muzikanten de man inhuren voor tournees en opnameklussen", aldus onze recensent ter plaatse Eric van Rees.

Op 12 december 2007 gaf het Eric Boeren Quartet een (afgaande op de eerste set - zie hieronder) prima concert in het Bimhuis. Paul Lovens toonde zich daar een uitstekende vervanger voor Han Bennink, die in de eerste incarnatie van dit kwartet drumde, bijvoorbeeld op de cd's 'Joy Of A Toy' en 'Soft Nose'. Op die albums nemen de composities van Ornette Coleman nog een prominente plaats in, maar de laatste tijd verschuift de focus naar stukken van Boeren zelf. Ook zijn composities maken goed gebruik van de pianoloze bezetting (met naast Boeren en Lovens rietblazer Michael Moore en bassist Wilbert de Joode) met compacte, fris-springerige improjazz en pakkende thema's.

"Wat mij betreft gaat onze spontaan-creatieve muziek over diepgang. Diepgang krijg je als de muzikanten met elkaar kunnen lezen en schrijven, als ze elkaar goed kennen," zei Boeren in een interview met Draai om je oren. Deze concertopnamen laten die diepgang duidelijk horen.

Meer weten?
  • De website van Jazz@vpro.
  • Onze recensies van de concerten die Marc Ribot vorig jaar gaf met Ceramic Dog in Middelburg en
        Amsterdam.
  • Onze recensie van Ribots soloprogramma in het Bimhuis op 7 november 2007.
  • Eric Boeren's Take Ten.

    (Maarten van de Ven, 25.1.08) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.