Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Tommy Flanagan - 'Thelonica' (Codaex/Enja, 2007)
Opname: 1982

Tommy Flanagan gold nooit als een heel avontuurlijke pianist – hij was vooral bekend door het jarenlang redelijk braaf fungeren als begeleider van Ella Fitzgerald. Maar in 1982 brak hij even uit die rol, met het opnemen van een album rond de composities van uitgerekend Thelonious Monk, misschien wel de meest avontuurlijke pianist van de jazzhistorie.

Flanagan blijft, los van de tegendraadse thematiek, wel binnen de gebaande bebop-paden, maar levert (met bassist George Mraz en drummer Art Taylor) wel een heel smakelijk swingend album. Het is onlangs heruitgebracht in de 24-bit Master Edition van Enja, waarvoor een flinke serie jazzalbums nog eens door de digitale wasmachine is gehaald. Op zich een goed initiatief, maar deze heruitgaven zijn wel héél sober verpakt. Qua informatie wordt volstaan met bezetting en opnamedata, verder moet de koper zelf maar uitzoeken wat de betekenis is van de musici en hun muziek.

Opmerkelijke afleveringen van de serie: 'Common Cause' van gitarist Attila Zoller (1979), 'Youngblood' van drummer Elvin Jones (1992), 'Remembering John' van pianist McCoy Tyner (1991) en 'Stockholm Sessions' van rietblazer Eric Dolphy (1961).

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

(Anoniem, 26.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.