Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Imponerende line-up 15e Stranger Than Paranoia

Van maandag 24 tot en met zaterdag 29 december 2007 vindt in het sfeervolle Paradox voor de vijftiende keer alweer het Stranger Than Paranoia festival plaats. Met een smaakvol en verrassend programma vol nationale en internationale topmuzikanten staat ook deze editie van het Tilburgse festival, andermaal georganiseerd door Paul van Kemenade cum suis, weer garant voor verfrissende en grensoverschrijdende combinaties en een originele, afwisselende, bijna dwarse programmering.

Op elke avond vinden drie optredens plaats, waarbij een breed scala van muziekstijlen wordt verkend. Zo komt op 27 december Archie Shepp, voormalig boegbeeld van de free jazz, met zijn kwartet. De Franse boegbeelden Michel Portal en Louis Sclavis treden aan met hun formaties. Maar ook onze eigen jazzdiva Rita Reys, waar de sleet maar geen vat op lijkt te krijgen. Een greep uit het programma: Cubop swing Brasilian style en eigenzinnige 'all world'-muziek van Panchito, de prettig gestoorde formaties Kalle Kalima (Finland) en Rackham (België), Maarten Ornsteins funky Dash!, boeiende muzikale ontmoetingen tussen twee pianovirtuozen (Guus Janssen en Ramon Valle) en twee compleet verschillende gitaristen (Jesse van Ruller en Jacq Palinckx) en last but not least het traditionele kerstconcert van het 25-jarige Paul van Kemenade Quintet met als gasten zanger Jeroen Zijlstra en trompettist Eric Vloeimans.

Alsof dat nog niet genoeg is ook nog een extra avond in 013 op 30 december met het befaamde Vienna Art Orchestra met 'All That Strauss' en het Britse Oi Va Voi, een volstrekt unieke en uiterst veelzijdige Engelse band met een fantastische mix die ze omschrijven als 'hip-hop, club-friendly beats, left-field jazz, rock bands, drum n bass, Jewish klezmer, fused modern dance music, singer-songwriter sensitivity, Jewish cultural heritage combined with global rhythms drawn from Eastern Europe, the Mediterranean and beyond'. Dat belooft wat!

Het festival wordt aanstaande zondag 16 december ronduit spectaculair geopend met een all-star formatie die zijn weerga niet kent, als de Amerikaanse wondertrombonist Ray Anderson in Paradox het podium deelt met saxofonist Paul van Kemenade, bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink. De groep wordt gecompleteerd door de Duitse gitarist Frank Möbus, bekend van groepen als Der Rote Bereich en Yuri Honing's Wired Paradise.

Meer weten?
  • Klik hier voor meer informatie over het Stranger Than Paranoia 2007.

    (Maarten van de Ven, 14.12.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.