Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




dOeK Festival #6
vrijdag 21 en zaterdag 22 december 2007, Bimhuis, Amsterdam

Vanavond en morgenavond vindt in het Amsterdamse Bimhuis voor de zesde keer het dOeK Festival plaats. Stichting dOeK heeft ook deze keer weer een inspirerend en verrassend programma samengesteld, waarbij improvisatie en avontuur andermaal hoog in het vaandel staan. Daarnaast lopen dit jaar twee rode draden door het festival: piano en Berlijn, twee gebieden waar op dit moment een hoop gebeurt volgens de organisatoren, die hun missie voor het Festival als volgt verwoorden: "We want to present music that's acute, central, clamorous, climatic, compelling, crucial, deciding, decisive, desperate, imperative, insistent, momentous, necessary, pivotal, pressing, searching, urgent, vital - essential music!"

Het festival wordt vanavond om 21.00 uur geopend met een concert van Crax, een formatie waarin pianist Cor Fuhler fragiele soundscapes creëert met trompettist Alex Dörner en harpist Clare Cooper, een van de weinige improvisatoren op haar instrument. Vervolgens een duo met de Berlijnse pianiste Magda Mayas en Tony Buck, de drummer die onlangs met de roemruchte groep The Necks het Bimhuis aandeed. Op een van zijn vele muzikale reizen ontmoette bassist Wilbert de Joode de altsaxofoniste Chistine Sehnaoui, en dat klikte muzikaal zo goed dat zij vanavond samen met De Joode op het Bimhuis-podium staat; de Franse percussionist Lê Quan Ninh completeert dit interessante trio. En in navolging van drummers Hamid Drake en Michael Zerang, die datzelfde al 17 jaar lang doen in Chicago, gaat drummer/percussionist Michael Vatcher in het hart van het Bimhuis/Muziekgebouw de langste nacht vieren met allerhande gongen in samenwerking met het publiek en andere festivalgasten.

Zaterdag opent trombonist Wolter Wierbos de tweede dag met een soloset, waarbij hij zijn instrument ongetwijfeld weer binnenstebuiten zal keren om alle klankmogelijkheden te verkennen. Hij presenteert tevens zijn nieuwe solo-cd. Tenorsaxofonist Tobias Delius heeft een tijdje in Berlijn gewoond en keert terug met Mrs. Conception, een band met improvisaties die zijn geinspireerd op jazzstandards en grafische aantekeningen. Alex Dörner (trompet), Jan Roder (bas) en Steve Heather (drums) steunen Delius daarbij. Het festival wordt stijlvol en sterk afgesloten door het Eric Boeren Quintet, met naast de cornetspelende naamgever een van de grondleggers van de free jazz in Europa, pianist Fred van Hove (Antwerpen, 1937) en de Duitse basklarinettist Rudi Mahall, bekend van Der Rote Bereich. Ook Philip Zoubek (geprepareerde piano) en Wilbert de Joode (bas) maken deel uit van dit kwintet, dat ongetwijfeld voor een memorabel slotakkoord van dit dOeK Festival gaat zorgen.

Meer weten?
  • Klik hier voor meer informatie over het programma en de muzikanten.

    (Maarten van de Ven, 21.12.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.