Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Gouden drummer Pierre Courbois drie dagen in Leiden

Na Paul van Kemenade (in 2005), Guus Jansen (2003) en Yuri Honing (1999) krijgt dit jaar Pierre Courbois drie dagen carte blanche. Als een der eersten in Europa experimenteerde hij met vrije geïmproviseerde muziek. Een halve eeuw later etaleert deze drummer met gouden handjes zijn muzikale verleden en heden met drie concerten in de Tuinzaal van De Burcht: vrijdag 30 november, zaterdag 1 en zondag 2 december 2007.

Deze trilogie biedt een unieke gelegenheid om meesterdrummer Courbois in al zijn vormen en uitingen mee te maken. Een musicus met een imposante conduitestaat, een rijk oeuvre en een grote reputatie in binnen- en buitenland. In Leiden was hij vaak te gast, vooral bij jazzpodium Hot House en Burcht Jazz. Zijn eerste optreden was 50 jaar geleden, op 6 november 1957. In 1961 werd hij leider van het toen in Europa unieke Original Dutch Free Jazz Quartet.

Hij speelde met Nederlanders als Rein de Graaff, Willem Breuker en Hans Dulfer. Met grootheden als Eric Dolphy, Ben Webster en Mal Waldron. Hij maakte deel uit van talloze internationale jazzensembles. In 1994 ontving hij op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. Als winnaar van de door de Jazzdienst uitgeschreven prijsvraag 'Zoeklicht' voert hij momenteel zijn beste composities uit in verschillende bezettingen: het Kwartet Courbois/Kühne, het Pierre Courbois Kwintet, het Vijfkwarts Sextet en het Dubbelkwintet.

Meer weten?
  • Klik hier voor meer informatie over de Pierre Courbois Trilogie.
  • Lees onze recensie van de cd 'Révocation' van het Pierre Courbois Vijfkwarts Sextet.

    (Jacques Los, 23.11.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.