Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuw en oud werk van Trevor Watts op cd uitgebracht

Trevor Charles Watts, die op 26 februari 1939 werd geboren in het Engelse York, is een impro/jazz-saxofonist (alt en sopraan). Als autodidact begon hij op cornet, om op zijn achttiende naar de saxofoon te switchen. Tijdens zijn diensttijd in Duitsland ontmoette hij drummer John Stevens, met wie hij in 1965 het Spontaneous Music Ensemble (SME) oprichtte, een van de eerste Britse groepen waarbij vrije improvisatie hoog in het vaandel stond.

In 1967 formeerde Watts zijn eigen band Amalgam in 1967, om vervolgens terug te keren naar het SME, waar hij tot het midden van de jaren zeventig deel van uitmaakte. Een andere belangrijk samenwerkingsverband was dat met bassist Barry Guy en diens London Jazz Composers' Orchestra, waarbij Watts tot de ontbinding halverwege de jaren negentig betrokken zou blijven.

De saxofonist mag dan vaak geassocieerd worden met de Britse avant-garde, toch werkte hij ook in straight ahead jazz-, rock- en bluescontexten. In zijn eigen projecten trachtte hij jazz met Afrikaanse muziek te fuseren, zoals in het ensemble Moiré Music, dat sinds 1982 in diverse gedaanten bestaat. Zijn huidige muzikale partner is de percussionist Jamie Harris, waarmee Watts een duo vormt, dat onlangs nog speelde in Nijmegen tijdens de Music Meeting en vorig jaar te zien was tijdens de ZomerJazzFietsTour in Groningen.

Laurent Sprooten bespreekt twee oudere, gerereleasde cd's en een nieuwe cd waarbij deze Britse saxofonist betrokken is: Amalgam - 'Wipe Out', Moiré Music - 'Live in Karlsruhe' en Trevor Watts/Jamie Harris - 'Ancestry'. Klik
hier voor zijn recensie.

Meer horen?
  • Klik hier voor geluidsfragmenten van de cd 'Ancestry'.

    (Maarten van de Ven, 15.10.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.