Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




In memoriam Cees Slinger

Op zaterdagavond 29 september jl. is pianist Cees Slinger – één van de initiatoren van de moderne jazz in Nederland – op 78-jarige leeftijd overleden.

In de Amsterdamse jazzclub Sheherezade speelde hij eind vijftiger begin zestiger jaren in de roemruchte huisband Diamond Five. Die band, met Cees Smal, Harry Verbeke, Dick van de Capelle en John Engels, was zeer succesvol. Veel Amerikanen die op tournee waren in Europa kwamen luisteren naar en jammen met het kwintet.

In 1964 werd de groep ontbonden (de Beatles kwamen eraan en het publiek bleef weg bij de jazz). Sindsdien begeleidde Slinger talloze beroemde Amerikaanse musici die Nederland frequenteerden, zoals Dexter Gordon, Ben Webster, Johnny Griffin, Arnett Cobb - enfin, te veel om op te noemen - en Nederlandse zangeressen als Greetje Kauffeld en Soesja Citroen. Hij maakte met Dexter Gordon de legendarische plaat 'Live At The Amsterdam Paradiso'. Hij maakte in Europa tournees met de groepen van drummer Philly Joe Jones, tenorsaxofonist Clifford Jordan en de Mingus Dynasty Band.

Van 1979 tot 1989 gaf hij les aan het Rotterdams Conservatorium. In 1996 werd hem de prestigieuze Bird Award uitgereikt op het North Sea Jazz Festival in Den Haag, waarop hij overigens veelvuldig te beluisteren was in diverse formaties. In 1997 formeerde hij een nieuw kwintet, The Buddies Of Soul, met onder anderen Simon Rigter en Ruud Breuls. Gedurende de laatste jaren organiseerde hij zijn formatie Just In Case met oudgedienden Ferdinand Povel en Ack van Rooyen.

Cees Slinger was een vermaard en veelgevraagd musicus, zowel nationaal als internationaal: een autoriteit op de jazzpiano.

(Jacques Los, 3.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.