Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Marc Ribot – 'The Lost String' (La Huit, 2007) DVD

'Avontuurlijk' en 'veelzijdig' zijn omschrijvingen die goed passen bij Marc Ribot. Als bandleider en sessiegitarist is Ribot al meer dan 25 jaar een drukbezet man. Deze documentaire met een (selectief) overzicht van zijn werk is dan ook meer dan welkom.

'The Lost String' is een geslaagde onderneming; de makers vonden Ribot bereid om volle medewerking te verlenen middels archiefbeelden, fotomateriaal, interviews en dagboekfragmenten. Ribot licht met rake oneliners toe hij denkt over gitaarspelen, de muziekindustrie en zijn eigen projecten. Zo weigert hij bijvoorbeeld om gitaarlessen te geven, omdat hij van mening is dat teveel gitaristen alleen maar geïnteresseerd zijn in techniek en niet in het concept achter een compositie, terwijl dit voor hem essentieel is. Hoe prikkelend deze citaten ook zijn, het meest tot de verbeelding spreken de vele muziekfragmenten, die elkaar in hoog tempo opvolgen.

Aan het eind van de documentaire heb je een chronologisch beeld gekregen van hoe de carrière van Ribot zich heeft gevormd en hoezeer hij zich overtuigend en altijd duidelijk herkenbaar binnen verschillende muziekstromen tegelijk beweegt. Als kleinkind van Russische grootouders groeit Ribot op in Newark, om zich eind jaren zeventig in New York te vestigen en muzikant te worden. Zijn eerste plaatopname is als lid van de begeleidingsband van Solomon Burke, maar al snel raakt hij geïnteresseerd in no wave en postpunk, modieuze stromingen die begin jaren tachtig in New York floreren. Pas in de jaren negentig raakt Ribot meer en meer verzeild in de downtown scene rond John Zorn, met wie hij tot vandaag de dag veelvuldig samenwerkt.

De dvd eindigt met vier integrale stukken zonder onderbreking, waar Ribot zijn kennis van klassiek gitaar toepast op onder andere een etude van Zorn en de standard 'St. James Infirmary'.

(Eric van Rees, 22.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.