Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Joe Zawinul overleden

Op 75-jarige leeftijd is pianist Joe Zawinul vandaag in Wenen overleden. Hij gebruikte met Chick Corea en Herbie Hancock als één van de eersten elektrische piano's en synthesizers. De meeste faam verwierf hij als oprichter van Weather Report met tenorist Wayne Shorter.

Zawinul studeerde klassiek piano en compositie aan het Weense Conservatorium. Zijn interesse voor de jazz werd gewekt door George Shearing en Erroll Garner. In de vijftiger jaren leidde hij een eigen trio en speelde hij veelvuldig met de Oostenrijkse saxofonist Hans Koller. In 1958 emigreerde Zawinul naar Amerika. Na onder meer gespeeld te hebben met Maynard Ferguson, Slide Hampton en Dinah Washington maakte hij furore in het kwintet van altist Cannonball Adderley. Zawinul bleef negen jaar bij Adderley en componeerde in die tijd de 'hits' 'Mercy, Mercy, Mercy', 'Walk Tall' en 'Country Preacher'.

Na de Adderley-periode droeg hij een belangrijke steen bij aan de 'elektrische' periode van Miles Davis; zijn rol op albums als 'In A Silent Way' mag niet onderschat worden. In die groep ontmoette hij ook Wayne Shorter, met wie hij in november 1970 de succesvolle groep Weather Report formeerde. Zawinul speelde hierin uitsluitend op de synthesizers. De groep speelde progressieve, symfonische jazzrock en werd erg populair. Zawinuls compositie 'Birdland' heeft daar zeker aan bijgedragen.

Nadat Weather Report was ontbonden, richtte hij The Zawinul Syndicate op. Hierin verwerkte hij in het bijzonder invloeden vanuit de wereldmuziek. Eind jaren tachtig werkte hij samen met de Weense klassieke pianist Friedrich Gulda en componeerde hij de symfonie 'Stories Of The Danube'. Na 2000 verschenen nog de studio-albums 'Faces & Places', 'Midnight Jam' en '
Brown Street' met een grote bezetting op het ESC-label.

Zawinul, die een graag geziene gast was op het Nort Sea Jazz Festival, is in zijn carrière altijd een innoverende muzikant geweest. Hij begon als 'mainstreamer', drukte daarna een belangrijke stempel op de jazzrock en de ontwikkeling van de synthesizer, en had later zijn inbreng in de wereldmuziek.

(Jacques Los, 11.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.