Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Tineke Postma opent 'vrouwendag' op Jazz Middelheim in Antwerpen
woensdag 15 augustus, Park den Brandt, Antwerpen

Tineke Postma - alt- en sopraansax / Marc van Roon - piano / Frans van der Hoeven - bas / Dré Pallemaerts - drums.

Het aardige van de recente concerten van het Tineke Postma Quartet is de steeds wisselende bezetting. Dit keer was het er eentje met Marc van Roon en Dré Pallemaerts. Dat houdt de zaak fris en spannend, en bevordert alertheid. Postma maakt momenteel een speurbare muzikale groei door en ontwikkelt stap voor stap een eigen muzikale persoonlijkheid. Niet alleen compositorisch, maar ook qua spel. Het is moeilijk een keuze te maken op welk instrument zij het meest boeit, want op beide saxen zijn haar toon en zeggingskracht uitstekend.

Over Frans van der Hoeven gaan we het hier niet hebben. Er zijn al voldoende en terechte superlatieven over hem geschreven, ook weer in dit kwartet. Nee, vermeldenswaard was de bijdrage van Marc van Roon. Moest Postma het op North Sea Jazz nog opnemen tegen Randal Corsen met zijn energiek en opruiend spel, hoe anders was het met Van Roon aan de vleugel. Deze hanteert een ander speelpalet en mengt zijn fills en begeleidingsakkoorden op geheel eigen wijze. Met sterke solistische bijdragen en een natuurlijke, inzichtelijke verhaallijn zette hij Postma's composities extra luister bij. Dré Pallemaerts' spel was ogenschijnlijk introvert, maar rendeerde maximaal, met ragfijn inkleurend en aansluitend drumwerk.

Het gespeelde repertoire bestond vanzelfsprekend uit werk van haar nieuwste cd 'A Journey That Matters'. Het werd een goed en afwisselend optreden, divers qua sfeer en tempi. En het talrijke publiek gaf veelvuldig blijk van waardering. Waren de aankondigingen in het Engels ongewenst of had men nog meer peper in haar receptuur verwacht, wie zal het zeggen, maar een verdiende encore zat er hier niet in.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 27.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.