Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Rita Reys - 'Live In Carré' (Brilliant Jazz, 2007) DVD

Het is maar weinigen gegeven om op 82-jarige leeftijd nog een liveprogramma op dvd uit te brengen. Aanleiding was de toekenning en uitreiking van de Edison Oevre Prijs aan de Nederlandse jazzzangeres Rita Reys.

En als we deze opnamen tot ons nemen is de conclusie simpel, deze Edison is absoluut terecht. Ik peins er niet over schoonheidsfoutjes, die er ook zijn, hier te accentueren, die vergeven we haar wat graag met zoveel moois dat zij in haar lange leven al heeft gegeven. Werk uit haar hoogtijdagen hebben we grijpklaar in onze collectie toch?! Dus we nemen Reys bruto, want er is hier ook voldoende te beleven dat zeer de moeite waard is.

Onbetwist is zij nog steeds 'onze' First Lady Of Jazz, een eretitel die ze nog steeds verdient, ook al staan er uitstekende vocalisten klaar om in haar voetsporen de weg naar grote en internationale erkenning te gaan. Fay Claassen, Paulien van Schaik, Heleen Schuttevaer, Vera Westera, Lydia van Dam, (volgens Rita Reys ook) Sanna van Vliet en anderen.

We horen nog steeds een Reys met haar fabelachtige, fascinerende timing en dictie. En voor hen die vinden dat jazz moet swingen: nou, die komen zeker aan hun trekken. Rita Reys werd in Carré terzijde gestaan door pianist Peter Beets (hij maakte ook de arrangementen), gitarist Martijn van Iterson, gastspeler Ferdinand Povel (tenorsax), Ruud Jacobs (bas) en Joost Patocka (drums). Met zulke heren achter je heb je niet veel te klagen dunkt me! Vakmanschap en spelvreugde worden omgezet in aanstekend enthousiasme, verrukkelijk ensemblespel en soli van Beets, Povel en Van Iterson. Zij worden ritmisch helemaal op hun wenken bediend door een onberispelijk soepel bassende Jacobs en Patocka op drums, die altijd een uitstekende indruk maakt met stimulerend, helder gedefinieerd spel.

Met haar jeugdige elan in het zonnige 'So Danco Samba' zou La Reys probleemloos de meest verwende loverboy om haar vingers winden. Ook oude successen ontbreken niet, zoals 'I’m Old Fashioned', 'Love For Sale', 'Summertime' en '’s Wonderfull'. En regelmatig laat ze horen waarom zij onontkoombaar was in haar beste jaren en ook nu op respectabele leeftijd nog alle respect verdient. Daarom - nogmaals gezegd - werd haar terecht de Edison Oevre Prijs toegekend en is het goed dat deze dvd met bonus cd er is gekomen.

(Cees van de Ven, 20.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.