Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Sal Mosca overleden (1927–2007)

Remco Campert dichtte indertijd:

Het staat vast
dat alle mensen sterven
maar van alle mensen het eerst
de jazzmusici.

Gelukkig geldt dat niet voor de op zaterdag 28 juli jl. in White Plains, New York overleden Sal Mosca. Deze als Salvatore Joseph Mosca geboren belangrijke pianist is namelijk 80 jaar oud geworden.

Hij begon op twaalfjarige leeftijd pianolessen te nemen en kwam er al snel achter dat hij zijn aanwezige muzikale talent alleen zou kunnen ontwikkelen door hard werk en constante oefening. Mosca studeerde aan de universiteit van New York en The New York College Of Music, aangevuld met een acht jaar durende studie (1947-1955) bij pianist Lennie Tristano. Vooral Tristano heeft op zijn manier van spelen belangrijke invloed uitgeoefend, al ontwikkelde Mosca onmiskenbaar een eigen muzikale persoonlijkheid.

Sal Mosca speelde regelmatig met de saxofonisten Lee Konitz en Warne Marsh; midden jaren zeventig maakte hij deel uit van hun kwintet. Verder trad hij op met zijn eigen ensembles, meestal in kleine bezetting.

De pianist besteedde een groot deel van zijn carrière aan het lesgeven; vooral in de de laatste periode van zijn leven werden zijn publieke optredens schaars. Zijn laatste concert in Nederland vond plaats op vrijdag 12 januari 2007 in het Amsterdamse Bimhuis (lees hier onze recensie).

Meer weten?
  • De website van Sal Mosca.

    (Rolf Polak, 7.8.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.