Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




In memoriam Art Davis

De op 29 juli jongstleden overleden bassist Art Davis was vooral in de jaren vijftig en zestig een zeer gevraagd muzikant. Hij speelde in de bands van Max Roach, Dizzy Gillespie, Gigi Gryce, Booker Little, Quincy Jones, Rahsaan Roland Kirk, Oliver Nelson, Freddie Hubbard en Art Blakey. In december 1964 nam hij met tenorist Archie Shepp deel aan de opnamen van John Coltrane's 'A Love Supreme'. Pas op Deluxe Edition van 'A Love Supreme' zijn die opnamen in 2002 uitgebracht. Ook is Davis te horen op Coltrane's albums 'Ascension', 'The Africa Brass Sessions' en 'Olé'.

Naast zijn drukke werkzaamheden in de jazzsector speelde hij ook regelmatig in tv- en klassieke orkesten, zoals NBC Staff Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic en Radio City Music Hall Symphony.

In de jaren zeventig begon hij psychologie te studeren en vanaf het begin van de tachtiger jaren was hij werkzaam als psycholoog. In 1986 vertrok hij naar California, waar hij een eigen praktijk begon, maar daarnaast ook nog musiceerde. Hij speelde op jamsessies en duo met pianist Hilton Ruiz.

Als sideman is hij op talloze platen te beluisteren. Behalve de reeds genoemde albums zijn nog vermeldenswaard: Max Roach – 'Deeds Not Words', Dizzy Gillespie – 'Live At Newport 1960', Coleman Hawkins – 'Bean Stalkin', Abbey Lincoln – 'Straight Ahead', Booket Little – 'Out Front', Roland Kirk – 'We Free Kings', Gil Evans – 'Into The Hot' en Pharoah Sanders – 'Rejoice'.

Onder eigen naam zijn helaas weinig albums van hem verschenen. In 1980 'Reemergence' op Interplay met pianist Hilton Ruiz, in 1985 'Life' met saxofonist Pharoah Sanders op het label Soul Note en in 1995 met Herbie Hancock en Ravi Coltrane 'A Time Remembered' op Jazz Planet. Davis is overleden aan een hartinfarct op 73-jarige leeftijd.

Klik
hier voor een uitgebreide discografie van Art Davis.

(Jacques Los, 14.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.