Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Vroege jazz-ontdekkingen van Ed van der Elsken

Ter gelegenheid van het aankomende North Sea Jazz Festival toont het Nederlands Fotomuseum veertig jazzfoto's van Ed van der Elsken (1925-1990).

Het is 1955 als journalist Jan Vrijman en fotograaf Ed van der Elsken in Vrij Nederland melding maken van groepjes Amsterdamse jongeren met een onalledaags uiterlijk en eigen codes op het gebied van taalgebruik, kleding en interesses. Pleiners en Dijkers werden ze genoemd.

Dijkers - vernoemd naar de Nieuwendijk waar ze rondhingen - waren gevetkuifde rock-n-roll-liefhebbers, veelal uit arbeidersmilieus. Pleiners, naar het toenmalige culturele centrum Leidseplein, waren artistiekerige jongeren met een voorliefde voor het existentialisme van Sartre, de chansons van Juliette Gréco en jazzmuziek.

Terugblikkend kunnen de pleiners worden omschreven als een vreemd allegaartje van dichters-in-spé: blowers, Montessori-kinderen en jazzadepten. Pleiners, ook wel jazznozems of artistiekelingen genoemd, kwamen in 1955 goed aan hun trekken in Amsterdam. Tussen 1955 en 1961 traden in het Concertgebouw vrijwel alle beroemde jazzsterren van dat moment op. Ed van der Elsken fotografeerde hen op de van hem bekende manier: grofkorrelig, gebruikmakend van tegenlicht, extreme contrasten en onscherpte. In die zin zijn de jazzfotos van Van der Elsken als de jazz zelf: melancholiek, rafelig, wat mysterieus en heel dynamisch.

De expositie 'Jazz' van Ed van der Elsken is tot en met 26 augustus te zien in het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade 332 te Rotterdam.

Bron:
AD.nl

Meer weten?
  • Kijk op de website van Ed van der Elsken voor een impressie van zijn fotowerk.

    (Mark Roos, 11.7.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.