Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Arrow Jazz 250

Het afgelopen weekend zond Arrow Jazz FM voor de derde keer een top 250 van de beste jazzplaten uit. De lijst, die werd samengesteld door de luisteraars, werd door Hans Mantel, Tineke Postma, Benjamin Herman en Jules Deelder.

Dave Brubecks 'Take Five', een onverslijtbare melodielijn en ritmisch ijzersterk, werd uitverkozen tot beste jazzplaat. 'So What' van Miles Davis werd tweede, 'Cantaloupe Island' van Herbie Hancock eindigde als derde. Deze traditionele jazzartiesten werden op de voet gevolgd door Van Morrison, die met 'Moondance', een fraai jazznummer overigens, verrassend op de vierde plek eindigde. De lijst laat zich verder kenschetsen als vrij smooth; voor de meest avontuurlijke klanken zorgt John Coltrane, die met vijf noteringen (waaronder natuurlijk 'A Love Supreme', maar ook - opmerkelijk - 'Olé') goed vertegenwoordigd is. Echte free jazz staat er niet in, maar daar is Arrow Jazz FM dan ook de zender niet naar.

Dit jaar had Arrow de lijst van 100 naar 250 jazzplaten uitgebreid, omdat uit de vele inzendingen bleek dat jazz tegenwoordig breed wordt ervaren en zeer uiteenlopende stijlen kent zoals traditionele jazz, latin, r&b, funk, modern jazz en chill. In de Arrow Jazz 250 dus niet alleen de bekende namen als Billie Holiday, John Coltrane, Thelonious Monk en Art Blakey, maar ook moderne artiesten als Saint Germain, Amy Winehouse en Erykah Badu.

Klik
hier voor de complete lijst.

(Maarten van de Ven, 9.7.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.