Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuwe leerstoel jazz aan de Universiteit van Amsterdam

Musicoloog Walter van de Leur is per 1 september 2007 benoemd tot hoogleraar jazz en geïmproviseerde muziek aan de Universiteit van Amsterdam. Van de Leur is sinds 2001 als onderzoekscoördinator en docent werkzaam bij het Conservatorium van Amsterdam. Het hoogleraarschap aan de UvA zal hij met deze functie combineren.

De publieke belangstelling voor jazz groeit. Door zijn uitgesproken eigen karakter manifesteert de Nederlandse jazz zich internationaal in de artistieke voorhoede. Met deze leerstoel - een initiatief van het Conservatorium van Amsterdam (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Jazzorganisatie en de leerstoelgroep Muziekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam - wordt de wetenschappelijke reflectie op jazz gestimuleerd en de samenwerking tussen universitair onderwijs en kunstvakonderwijs verstevigd. Walter van de Leur gaat zich bezighouden met onderzoek en, in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, met onderwijs op het gebied van de jazz in Nederland.

Walter van de Leur is naast zijn werk voor het Conservatorium van Amsterdam tevens verbonden als onderzoeker aan het Dutch Jazz Orchestra. Zijn onderzoek leverde cd's op met verloren gewaande muziek van onder anderen Billy Strayhorn en Mary Lou Williams. Verder is hij lid van de redactieraad van het wetenschappelijk tijdschrift Jazz Perspectives en lid van de redactieraad voor de jazz-series van de University of Michigan Press.

In 2009 verschijnt Van de Leurs publicatie 'The Real Birth of the Cool: Orchestral Jazz in the 1940s' bij Oxford University Press. Zijn in 2002 verschenen boek 'Something to Live for: The Music of Billy Strayhorn' (Oxford University Press) werd onderscheiden met de prestigieuze Irving Book Award van de Society of American Music.

(Jacques Los, 23.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.