Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nico Huijbregts - 'Let Me Tell You' (IC Disc, 2007)

Voor deze solopiano-cd werd geen noot op papier gezet. 'Instantly composed pieces' noemt Nico Huijbregts het zelf. Het is een bijzonder debuut geworden van deze beeldend kunstenaar, componist en pianist uit Nijmegen. Helder stromen zijn creatieve invallen van hoofd en hart via zijn handen naar het klavier. Met een mooi toucher, gebruik van gedoceerde dynamiek en een goed verhaal pakt hij je bij de lurven, zoals je dat ook hebt bij instant composing van Keith Jarrett bijvoorbeeld.

'Short Story Long' speelt hij alsof hij met een penseel kleuraccenten plaatst in snelle staccato vegen, intuïtief maar raak! Het zijn veelal langzame sferische stukken. Bij een blindfold test zou de muziek ook als Scandinavisch kunnen worden geduid, zoals in 'The Rock' bijvoorbeeld. Maar dat wordt vervolgens door Huibregts weer onderuit gehaald in het kolderieke 'Move That Piano' (Stan & Ollie 2).

En dan is er nog een obsessieve uitvoering van 'Search For Stella', waarin onontkoombaar repeterend de eerste noten van 'Stella By Starlight' worden gespeeld, of zijn muzikaal-anatomische les van de 'The Girl From Ipanema' in het laatste stuk van de cd 'Tall, Tan, Young And Lovely'. Een impressionistische schets met pointillistische akkoorden getoonzet. Een stuk met een Mengelbergse soberheid, absurditeit en grilligheid.

Huijbregts is geen man van vingervlug of swingend pianospel op deze cd, maar maakt wel muziek om van te houden, deze geïmproviseerde pianomuziek van een authentieke en creatieve geest. Zijn uniek, niet reproduceerbaar materiaal verdient het om gehoord te worden.

(Cees van de Ven, 30.6.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.