Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzmania - 'Live in het Bimhuis' (Data Images, 2006) 2 DVD
Opname: 27 oktober 2004


Onthoud die naam: Doris van Regteren Altena. Over een paar jaar is dit drummende meisje dé sensatie van jazzland Nederland. Ze is een pupil van Peter Guidi, jazzdocent aan de Amsterdamse Muziekschool, en als zodanig aanvoerder van een hele serie bands, steeds wisselend in bezetting, propvol met aankomend jazztalent. De bekendste is de Bigband Jazzmania, het uithangbord van de opleiding, die al op tal van concoursen en festivals te horen was, meestal de finale bereikte en die vaak ook won. Het Jazzmania-project is (na enkele cd's) nu ook op dvd te bewonderen.

Live in het Bimhuis (het oude Bimhuis aan de Oudeschans), een feestconcert ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan. Eregasten: veteraan-trompettist Benny Bailey, trompettist Loet van der Lee, tenorsaxofonist Joris Roelofs en altsaxofonist Ben van Gelder (15 jaar oud). Een feest zonder weerga, waarbij het zoekraken van wat nootjes hier en daar meer dan goedgemaakt wordt door de meeslepende aanblik van die jonge muzikanten, de onnadrukkelijk stimulerende aanwezigheid van bandleider Guidi (niet vóór maar tússen het orkest), en het vertederende duet van Bailey en Van Gelder in 'Groovin’ High'. Enig om te zien.

Haast nóg leuker is de meegeleverde tweede dvd met de documentaire 'Serious Fun' van Jellie Dekker (NPS) over Peter Guidi en zijn niet aflatende motivatie. We zien Guidi (zoon van Italiaanse ouders, geboren in Schotland, autodidact op saxofoon en fluit) bezig met jazzworkshops in allerlei muziekschoolverbanden, in gesprek met jonge en piepjonge pupillen, vertellend over zijn muzikantenleven en het plezier dat hij in jazz heeft ("Playing jazz is fun, but it's serious fun"). Fascinerend en overtuigend, en je raakt onder de indruk van de gedrevenheid die hij overdraagt op zijn leerlingen, in repetities en in optredens. Schitterend om te zien, die drummende Doris (daar is ze!), en al die toetsenistjes en blazertjes. Soms is de trombone groter dan de bespeler.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

(Anoniem, 20.4.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.