Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Leroy Jenkins overleden

Violist Leroy Jenkins is op 24 februari jl. in New York overleden aan de gevolgen van longkanker. Jenkins, geboren op 11 maart 1932 in Chicago, begon op achtjarige leeftijd viool te spelen. Op de Forida A&M University studeerde hij af. Hij gaf gedurende tien jaar les in Mobile, Alabama. Rond 1965 keerde hij terug naar Chicago, waar hij lid werd van de AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians). Eind jaren zestig vertrok hij naar Europa en richtte met onder anderen Anthony Braxton, Leo Smith en Steve McCall de Creative Construction Company op. Ook speelde hij in die periode met Ornette Coleman.

In 1970 keerde hij terug naar de VS en speelde met prominente avant-garde en moderne jazzmusici als Cecil Taylor, Archie Shepp, Alice Coltrane en Rahsaan Roland Kirk. Zo speelde hij mee op de legendarische jazz-opera 'Escalator Over The Hill' (JCOA, 1971), waarvoor Carla Bley de muziek en arrangementen verzorgde. Die plaat was een showcase voor relevante free jazzers, met een bezetting waarin onder meer Roswell Rudd, Charlie Haden, Don Cherry en Gato Barbieri figureerden.

In datzelfde jaar richtte Jenkins het Revolutionary Ensemble op met bassist Sirone en percussionist Jerome Cooper. Het trio bracht een aantal albums uit, waarvan de titels de vrijzinnig-kritische geest van het drietal uitademden, zoals 'Vietnam 1 & 2' (ESP, 1972), 'The People’s Republic' (A&M, 1975) en 'The Psyche' (Mutable, 1975). De groep werd in 1977 ontbonden. Jenkins toerde daarna diverse malen door Europa en maakte in 1987 deel uit van de groep van pianist Cecil Taylor. Hij schreef solo- en ensemblemuziek, zowel voor kleine als voor grote bezettingen.

In jaren negentig ontving Leroy Jenkins belangrijke opdrachten en prijzen voor experimentele muziek- en theaterproducties. Vooral op het label Black Saint en India Navigation zijn cd's van hem verschenen. In 2004 volgde er een hereniging van het Revolutionary Ensemble, wat zijn neerslag vond in de cd 'And Now...' (Pi, 2004).

(Jacques Los & Maarten van de Ven, 7.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.