Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Een festival voor fijnproevers
Utrecht Jazz Fest, vrijdag 2 maart & zaterdag 3 maart 2007, Vredenburg, Utrecht

Het SJU Jazzfestival heeft altijd de naam gehad een fijnproeversfestival te zijn. Dat is onder de nieuwe naam Utrecht Jazz Fest al niet anders. Programmeur Marcel Kranendonk - eveneens directeur van het SJU Jazzpodium - is niet alleen een groot jazzkenner, maar heeft ook nog een goede hand van bijzonder en smaakvol programmeren. Helaas heeft het publiek dat op de eerste avond niet op waarde kunnen schatten. Slechts enkele handenvol publiek bevolkte de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg.

De avond werd geopend met het altijd weer blijmoedige optreden van het trio Van Veenendaal/Kneer/Sun. Zowel het speelplezier als de nodige concentratie is duidelijk zichtbaar bij deze heren. Het is een trio dat redelijk aan de weg timmert: het heeft inmiddels twee cd's uitgebracht ('Songs To Dance Strangely With' en 'Predictable Point Of Impact') en op de belangrijkste jazzpodia geconcerteerd. Het trio speelt uitsluitend eigen composities (vooral van Kneer en Van Veenendaal), waarin klassieke invloeden een even grote rol spelen als die van de jazz. Het samenspel is robuust en compact. De van oorsprong meer begeleidingsinstrumenten - bas (Meinrad Kneer) en drums (Yonga Sun) - spelen in dit trio een zeer prominente rol. Solistisch minstens zo prominent als de piano. Van Veenendaal verwoordde het concept van dit trio ooit als volgt: "Dat doen we door niet de piano centraal te stellen als 'de meneer die de harmonieën speelt, de melodietjes en de solo's'. De gelijkwaardigheid tussen de partners wordt door ons nagestreefd." Daar is het trio ruimschoots in geslaagd. Wat mij betreft zou het trio toch een nog sterkere indruk maken als pianist Albert van Veenendaal zich zelf meer soloruimte zou gunnen.

Het optreden van de Canadese formatie Thom Gossages Other Voices zorgde niet echt voor een spetterende free-jazz belevenis. Er werd door een ieder erg ingetogen gespeeld. De beide blazers, Rémi Bolduc op altsax en Frank Lozano op tenor, produceerden een weliswaar warm doch zeer klassiek geluid en erg brave, haast emotieloze solo's. De saxofonisten werden ook niet erg door de ritmesectie (bassist Miles Perkin en drummer Thom Gossage) opgezweept en geïnspireerd. Inherent aan de free jazz is de emotie en enerverende interactie. Ik heb het gemist bij deze groep. Saaie vrije jazz is slaapverwekkend. Ik hield de ogen amper open.

Gelukkig kan het concert van het trio van de Franse pianist Martial Solal geboekstaafd worden als het hoogtepunt van de avond. Evenals het trio van Van Veenendaal & Co vormt het samenspel en de interactie een dominante rol bij de drie Fransen. De alert begeleidende bijdragen van drummer Louis Moutin en bassist Francois Moutin, in combinatie met de ingenieuze moderne vrije bewerkingen van klassiekers als 'Tea For Two' en 'Willow Weep For Me' door een briljant spelende Solal, droegen bij tot een verrassende en zeer luisterrijke belevenis. Vooral Solals harmonieuze akkoordenwerk en frisse melodieuze single-note lijnen oogstten bewondering.

In de groep van trompettist Tomasz Stanko, die op de tweede avond acte de présence gaf, bevond zich evenzeer een bedreven en virtuoze pianist. Behalve in de ruimtelijke adequate begeleiding excelleerde hij in het bijzonder in lange boeiende en gevarieerde solo's. Terecht gaf Stanko zeer veel soloruimte aan zijn relatief jonge pianist Marcin Wasilewski. Het kwartet van Stanko sloot het festival af met lyrische, melodieuze free jazz. Stanko, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw aansluiting vond bij de Europese avant-garde musici, heeft een meer dan respectabele carrière achter de rug. Hij speelde met Don Cherry, Cecil Taylor, langdurig met Edward Vesala en Bobo Stenson, en heeft op het befaamde ECM-label onder eigen naam diverse cd's opgenomen. Een waardiger afsluiting had het festival zich niet kunnen wensen.

Klik
hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 13.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.