Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Turnaround

The Turnaround #17

De nog altijd niet op zijn juiste waarde geschatte trompettist Charles Tolliver werd in de jaren zestig bekend door zijn werk als sideman op vele belangwekkende Blue Note-releases, zoals Jackie McLeans 'Action!', 'It’s Time' en 'Jackknife', Andrew Hills 'One For One' en 'Dance With Death' en Horace Silvers 'Serenade To A Soul Sister'. Tolliver maakte onlangs ten lange leste zijn debuut als muzikaal leider in his own rights voor Blue Note Records met 'With Love', een sublieme registratie van zijn energieke bigband, die zijn excentrieke arrangementen en karakteristieke trompetspel goed weergeeft. Met een klinkende, generatieoverschrijdende bezetting: onder anderen de pianisten Stanley Cowell en Robert Glasper, de saxofonisten Billy Harper, Craig Handy en Howard Johnson, trompettist Keyon Harrold, bassist Cecil McBee en drummer Victor Lewis.

Ook op Blue Note een nieuwe worp geremasterde cd's in de serie Rudy Van Gelder Edition. Wat te denken van het debuut van saxofonist Johnny Griffin, 'Introducing', uit 1956, waarop hij wordt begeleid door de jazziconen Wynton Kelly, Curly Russell en Max Roach. Al even bijzonder lijkt ons het album 'The Right Touch' van pianist Duke Pearson. Het gaat hier om een ocetsessie uit 1967, met onder meer Freddie Hubbard, James Spaulding en Stanley Turrentine. Zij spelen zes door Pearson gecomponeerde en gearrangeerde stukken, zoals 'Chili Peppers' en 'Los Malos Hombres'. Verder verschenen in deze serie: 'Lush Life' van Lou Donaldson, 'The Spoiler' van Stanley Turrentine en 'You Gotta Take A Little Love' van Horace Silver.

We eindigen deze aflevering met het debuutalbum van de in Arnhem woonachtige Duitse pianist Stefan Schöler (Kreuztal/Kredenbach, 1974), die onder meer les kreeg van Rob van den Broeck. 'Introducing Stefan Schöller' (Egpro Records) biedt een fraaie staalkaart van zijn kunnen. Zijn stijl doet af en toe denken aan de melodisch ingenieuze en tegendraadse stukken van Herbie Nichols. Zeven eigen, overwegend blues-geïnspireerde composities en een originele - want weinig gespeelde - Mingus-cover ('Pithecantrophus Erectus'), uitgevoerd door Schöler, bassist Jan Flubacher en drummer Jan van Erven. Kijk voor meer informatie op de
website van de pianist, waarop ook wat van zijn werk te horen is.

(Maarten van de Ven, 20.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.