Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Electric Barbarian - 'Minirock From The Sun' (Exco, 2006)

Vergeleken met de eersteling van Electric Barbarian, 'él', is dit tweede album weer een tandje verfijnder. Gebleven is dat krachtige, onvoorspelbare stadsgeluid met samples, scratches, stevig bassen, fijne en grove akoestiek, maar de muziek is zo mogelijk nog avontuurlijker geworden. Het Nederlands-Belgische kwartet bestaat uit componist/basgitarist Floris Vermeulen, draaitafelaar Grazzhoppa, trompettist Bart Maris en drummer Harry Arling.

Het bijzondere aan deze groep blijft de combinatie van jazzy improvisatie van vooral Maris en het losse gebruik van elektronica en beats. Voor dat laatste verdient Arling met zijn afwisselend strak en swingend slagwerk een pluim op de hoed. Zoals op het vorige album geven de nodige gastmusici ook nog eens extra diepte en breedte aan het geheel. Deze keer ligt de nadruk op spacy, soms ouderwets aandoende psychedelische effecten van Grazzhoppa en Maris, die een brug vormen tussen Sun Ra en hedendaagse synthetische beats.

De stukken, alle van de hand van Vermeulen, zijn niet altijd even subtiel gearrangeerd, en ook de opnamekwaliteit had wat mooier gekund, maar het concept achter de groep is ijzersterk. Mooi dat er überhaupt zulke muziek bestaat. Het makkelijkst te verkrijgen via de homepage van
Electric Barbarian, waarop ook een aantal geluidsfragmenten te beluisteren zijn.

(Ken Vos, 1.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.