Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Uit het Down Beat-archief: Albert Ayler

Op 17 november 1966 publiceerde het toonaangevende jazzmagazine Down Beat een interview met een van de meest spraakmakende saxofonisten van de free jazz: Albert Ayler. Zijn ervaring in rhythm 'n' blues-bands en zijn krachtige toon, onontkoombare volume en enorme vibrato onderscheidden hem van tijdgenoten als Coltrane en Dolphy. Zijn album 'Spiritual Unity' (ESP-Disk, 1964), met bassist Gary Peacock en Sunny Murray, gaat als een klassieker de jazzannalen in.

Aan de orde komen onder meer de ideologie achter zijn muziek en de belangrijkste muzi-kale invloeden, zoals New Orleans-jazz. Ayler: "We're trying to do for now what people like Louis Armstrong did at the beginning. Their music was a rejoicing. And it was beauty that was going to happen. As it was at the beginning, so will it be at the end."

Albert Ayler verdween op 5 november 1970. Enige weken later werd zijn levenloze lichaam teruggevonden in New York City's East River. Ondanks steeds terugkerende geruchten over moord is het waarschijnlijker dat de saxofonist, die kampte met een depressie, bewust een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Lees het interview op de site van Down Beat.

Meer weten?
  • Een goed gedocumenteerde website over Ayler Ayler.

    (Maarten van de Ven, 13.1.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.