Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Première Michiel Braam's Nopera in De Werf

Vanavond gaat in Brugge (De Werf) een nieuw project van pianist/componist/bandleider Michiel Braam in première: Nopera. Morgenavond volgt de Nederlandse kennismaking in de Plusetage in Baarle-Nassau. Daarna voert een korte tournee de Nopera langs Parijs, Alkmaar, Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam, Wenen, Middelburg en Groningen.

Nopera is niet echt een opera. Er is muziek en er zijn zangers, maar het verhaal dat wordt verteld kan niet op papier worden weergegeven. De teksten zijn geschreven in een zelf ontworpen taal zonder betekenis, en de muziek bestaat niet uit één lange partituur, maar uit een aantal kleine composities die op allerlei manieren, en steeds in een andere volgorde, gespeeld kunnen worden. Het geheel zou een concertante uitvoering van een opera kunnen zijn.

Nopera is eigenlijk een improvisatie-opera. De musici en zangers kunnen steeds een andere betekenis aan de muziek en aan de tekst geven. Ze kunnen die somber of op-gewekt, lief of agressief, harmonieus of chaotisch laten klinken. Wat dat betreft gaat Michiel Braam met deze Nopera net zo te werk als met zijn Bik Bent Braam.

De volgende personen werken mee aan de Nopera:

Lucia Meeuwsen is een klassiek geschoolde mezzosopraan die een grote naam heeft opgebouwd in de wereld van de hedendaagse gecomponeerde muziek. Vera Westera is thuis in veel verschillende muziekstijlen, met name jazz- en popmuziek. Ze is onder andere leadzangeres van de Groove Troopers. Sean Bergin, vooral bekend als saxofonist, zingt ook graag. In zijn werk klinken de muzikale tradities door van zijn geboorteland Zuid-Afrika en dat van zijn voorouders, Ierland.

Het Zapp String Quartet speelt geïmproviseerde muziek, jazz, rock, wereldmuziek en alle mogelijke combinaties daarvan. Door hun groovende manier van spelen, waarbij de viool soms als een percussie-instrument wordt gebruikt, kunnen ze klinken als een rockband, een jazzgroep of een Bulgaarse feestband. Trio BraamDeJoodeVatcher bestaat uit drie eigenzinnige musici, die allen een volstrekt gelijkwaardig aandeel in de muziek hebben. Dat levert verrassende, originele en eclectisch muziek op, die alle kanten kan opgaan.

Ellen Knops en Vincent van Roon improviseren met licht. Het lichtontwerp wordt beïn-vloed door het verloop van de muziek en door de eigenaardigheden van de plek waar de Nopera wordt opgevoerd.

Meer weten?
  • Kijk voor meer informatie over Nopera op de website van Michiel Braam.

    (Maarten van de Ven, 26.1.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.