Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Mâäk's Spirit - '5' (W.E.R.F., 2006)

Mâäk's Spirit is een Belgische jazzband die al vele avant-garde avonturen heeft opge-zocht, met wisselend succes. 'Lives' en 'Le Nom Du Vent' waren de beste, hun samen-werking met Marokkaanse muzikanten en zangers op Al Majmaâ was minder gelukkig. Hun vierde cd bracht een combinatie van muziek en gesproken woord, iets waar ik allergisch voor ben, sorry.

Op dit album gooien ze het op een andere boeg: de verhalende stem blijft, maar de elek-tronica en de postproductie krijgen de bovenhand. Het geheel is uitermate gewelddadige muziek, noisejazz of violent jazz, als deze termen al bestaan. De cd begint met een big-band swing, die klinkt of hij rechtstreeks van de 78-toeren plaat uit een grammofoon komt. Maar dan neemt het geweld over, al dan niet met poëzie erbovenop, en het stopt niet tot het eind. Het laatste deel van de cd is opgenomen tijdens een live performance in Flagey in Brussel, die ik bijwoonde. Jean-Yves Evrard eindigde het laatste stuk met slechts één snaar op zijn gitaar, zo hard werd er geramd.

Vergis je niet, dit zijn alle zes klassemuzikanten, maar de chaos, de elektronische ver-vorming en het geweld smoren de muzikaliteit die slechts af en toe de kop opsteekt. Misschien dat ik ze nog een tiental keer moet beluisteren om er waardering voor op te brengen. Je moet hen wel nageven dat ze niet bevreesd zijn om nieuwe paden te be-wandelen, maar dit is mij net iets te veel.

Labels:

(Stef Gijssels, 30.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.