Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Michael Brecker overleden

Michael Brecker is zaterdag op 57-jarige leeftijd overleden. In zijn meer dan drie decennia omspannende carrière speelde de saxofonist op meer dan 900 albums en won hij liefst 11 Grammy Awards.

Bij Brecker werd in 2005 MDS (het Myelodysplastisch Syndroom) geconstateerd, een voorstadium van leukemie. Een wereldwijde zoektocht naar een juiste match voor een beenmergtransplantatie leverde niets op. In mei ontving hij experimenteel een transplan-taat van zijn dochter Jessica, helaas zonder resultaat.

Zijn breed uiteenlopende muzikale interesse en kwaliteiten als topklasse-improvisator verzekerde hem van een positie als een van de belangrijkste saxofonisten uit het post-Coltrane tijdperk. Zijn saxofoontechniek/-stijl is veel bestudeerd en gekopieerd. Pianist Herbie Hancock, die vaak met Becker samenwerkte, zei over hem: "He's so inventive and creative, and he's so smart and quick. He never runs out of ideas." Breckers muziek kenmerkt zich door technische perfectie; de moeilijkste passages weet hij moeiteloos te laten klinken.

Brecker werd in 1949 geboren in Cheltenham, Philadelphia. Een telg uit een muzikale familie; hij was een zoon van een advocaat en amateur-jazzpianist (en broer van trom-pettist Randy Brecker). Zijn vader nam hem mee naar optredens van jazzlegendes als Miles Davis, Thelonious Monk en Duke Ellington. Brecker studeerde aanvankelijk klarinet en altsax, maar geïnspireerd door het werk van John Coltrane stapte hij over op tenorsax. Aan de universiteit van Indiana eind jaren zestig overwoog hij medicijnen te gaan studeren, maar uiteindelijk koos hij voor zijn passie, de muziek.

Na een jaar studie aan universiteit van Indiana ging hij in de voetsporen van zijn oudere broer naar New York, waar hij al snel een reputatie verwierf in de jazzscene. Hij speelde met de R&B-zanger Edwin Birdsong, drummer Billy Cobham en zijn eigen jazz-rockband Dreams. In 1973 trad hij met Randy toe tot het Horace Silver Quintet. Een jaar later richtten de broers The Brecker Brothers op, een formidabele fusionband, die in 1975 veel opzien baarde met het krachtige debuutalbum 'Some Skunk Funk'.

In de jaren tachtig fungeerde Michael Brecker regelmatig als gastmuzikant bij plaat-opnamen met enkele grote namen uit de wereld van jazz en pop, zoals Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Frank Zappa, Steely Dan en Parliament-Funkadelic. Zijn solocarrière begon in 1987 met het verschijnen van zijn debuut op Impulse!, simpelweg 'Michael Brecker' getiteld. Het album werd meteen 'Jazz Album Of The Year' bij toonaangevende jazzmagazines als Down Beat en Jazziz.

De saxofonist was een graag geziene gast op jazzfestivals overal ter wereld. Zo trad hij diverse keren op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag, met eigen formaties, maar ook met Herbie Hancock en Roy Hargrove.

Een van zijn laatste wapenfeiten is de cd 'Wide Angles' uit 2004 van zijn Quindecet, met onder meer trombonist Robin Eubanks en bassist John Patitucci. Ondanks zijn ziekte slaagde de saxofonist er toch nog in om een laatste album op te nemen; twee weken geleden werd het voltooid.

(Maarten van de Ven, 14.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.