Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Greetje Kauffeld viert vijftigjarig jubileum met Metropole Orkest

Op 1 februari 2007 is het precies vijftig jaar geleden dat Greetje Kauffeld haar profes-sionele carriere begon als zangeres bij het radiodansorkest The Skymasters. Zondag-middag 14 januari viert ze dat gouden jubileum met een concert in Spant! te Bussum met het Metropole Orkest onder leiding van de Duitse dirigent Jörg-Achim Keller en solisten als zanger Humphrey Campbell, saxofonisten Piet Noordijk, Ferdinand Povel en Jan Menu, trompettisten Ack van Rooijen en Ruud Breuls en gitaristen Peter Nieuwerf en Maarten van der Grinten. Kauffeld is al enkele decennia docente aan Nederlandse conservatoria. Het is haar wens dat één van haar oud-leerlingen, Adriana Romijn, zondagmiddag ook optreedt met het Metropole Orkest.

Greetje Kauffeld is één van de grote jazzzangeressen in Europa. Haar gouden jubileum is een unieke gelegenheid om dit feit te markeren met een groots concert in Bussum, dat door muziekkeuze en muzikale gasten tegelijk haar fantastische loopbaan illustreert. De zangeres, van wie onlangs in Duitsland de autobiografie 'Was für Tage...' verscheen, koos het Metropole Orkest als begeleiding van een 45 minuten durende selectie uit het werk van de Amerikaanse componist Harold Arlen. Rob Pronk en Jerry van Rooijen arrangeerden de muziek. Een feest der herkenning voor Kauffelds fans, want in 1975 maakte ze met hetzelfde orkest en dezelfde instrumentale solisten een radio-opname, die onlangs op dubbel-cd is uitgebracht. In het jubileumconcert laat Kauffeld zich verder horen met gitarist Peter Nieuwerf en saxofonist Jan Menu, met wie ze sinds 1986 een trio vormt. De NPS-radio zal dit programma uitzenden op dinsdag 30 januari, om 23.00 uur.

Greetje Kauffeld is morgenavond al te horen op Cultura. Het nieuwe cultuurkanaal van de Publieke Omroep is 24 uur per dag, zeven dagen in de week te zien via digitale televisie en internet (www.cultura.nl). De avond begint om 20.30 uur met het Cultura Journaal. Presentator Andrew Makkinga praat hierin met NRC-redacteur Amanda Kuyper over Kauf-feld. Om 20.41 uur een documentaire die Jan Kelder in 2005 voor NPS Output maakte over de zangeres. In het programma 'Soundtrack: Greetje Kauffeld' om 21.23 uur speelt het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden filmmelodieën, met de jubi-lerende zangeres.

In januari, februari en maart zal Greetje Kauffeld in het land concerten geven met het trio van Cees Slinger.

(Cees van de Ven, 11.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.