Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Battle Of The Bands: Duke Ellington vs. Jimmie Lunceford

Voor het eerst in meer dan zestig jaar zal er weer een 'Battle Of The Bands' plaatsvinden tussen de orkesten van Duke Ellington en Jimmie Lunceford. In de nacht van 30 op 31 januari 2007 trekken de bands – op de plaat – ten strijde. Dat zal tussen 2 en 7 uur ge-beuren op de Concertzender. Zoals dat destijds ook gebruikelijk was, bepaalt het publiek wie de winnaar is. Dat kan tijdens de uitzending telefonisch (035-6773118) of via email (eddydetermeyer@home.nl) gebeuren. Draai-medewerker Eddy Determeyer, Simon Korte-weg en Bert Vuijsje zijn de samenstellers van deze Battle.

Initiatiefnemer is Determeyer, auteur van 'Rhythm Is Our Business: Jimmie Lunceford And The Harlem Express' (ISBN-13: 978-0-472-11553-2), dat bij Michigan University Press verschijnt. Het boek wordt woensdag 7 februari in het Amsterdamse Paradiso gepre-senteerd. De presentatie is onderdeel van de Streamlined Rhythm Revue, met leden van The Beau Hunks onder leiding van Robert Veen, die de originele arrangementen van het Lunceford orkest uitvoeren. De zang komt voor rekening van de Peeters Sisters en Sebastian Ohm, wiens velvet voice de tijden van de grote crooners zal doen herleven. Gedanst wordt er door de Cotton Club Lindy Hop Dancers.

Het orkest van Jimmie Lunceford gold in de jaren dertig als gelijkwaardig aan dat van Duke Ellington. Lunceford was evenwel vooral populair bij de zwarte bevolking van Amerika, terwijl Ellington zich op de blanke markt richtte. In de Harlem Express van die eerste werden nieuwe instrumenten als de elektrische gitaar en de elektrische bas ge-introduceerd en Jimmie Lunceford was tevens de eerste bandleider die van elk optreden een visueel spektakel maakte. Zijn big band sloeg een brug tussen de vooroorlogse swing en latere stijlen als rhythm & blues en bebop.

Meer lezen?
  • Twee artikelen van Eddy Determeyer over Duke Ellington en Jimmie Lunceford.

    (Cees van de Ven, 24.1.07) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.